tiistai 5. marraskuuta 2013

Tavallisia suomalaisia käyttäytymisen ohjenuoria, tärkeä

Sanonta "Kunnia sille, jolle kunnia kuuluu" on tyypillinen suomalainen käytäntö. Se tarkoittaa, että pitää arvostaa ja antaa semaa sen mukaan, miten kullakin on ansioita (ja siis myös vastuuntuntoa vaadittava), ja ei saa tavan perusteella antaa asemaa sellaiselle, joka ei sitä ansaitse. Tämä ohje säästää monelta vääryydeltä ja auttaa ottamaan monta arvokasta voimavaraa ja ideaa käyttöön.

Valehtelua on kun tietensä antaa väärän tai harhaanjohtavan kuvan asioista. Valehtelua ei Suomessa arvosteta vaan valheet on tapana ohittaa kuin toinen olisi puhunut vain puppua (niin kuin onkin) ja ollut ala-arvoinen. Rehellisyydelle annetaan tilaa ja huolehditaan, ettei sitä jollakin sivuvaikutuksella tai muulla kieroilulla tule estettyä. Rehellisyyttä tukee tarkistamisen mahdollisuus ja se, ettei luoteta pelkkään sanaan tai väitettyyn maineeseen.
Suomalaisille ovat tyypillisiä avuliaat maailmankuvaa rakentevaqt lyhyet keskustelut, joissa jaetaan elämänohjeita. Rehellisyys ja hyvä tahto sekä vastuuntunto tekevät ne mahdollisiksi. Syntyy kansalaisyhteiskunta, siis kansalaisten tasolta käsin rakentunut yhteiskunta, jossa kaikki (siis useimmat) kantavat vastuuta siitä, että yhteisössä olisi hyvä elää kaikkien reilusti.

Vastuuntunto!

Luonnonrakkaus ja avaramielisyys, oikeudenmukaisuuteen pyrkiminen myös eläinten kyseessä ollen

Uskonto sydämenasiana, ei tavanmukaisuutena. Aina ei näin ole, mutta kaikilla se näkyy olevan tavoitteena ja sitä arvostetaan kovin.

Terveet luonnolliset ikiaikaiset elämäntavat myös ymmärryksen täydellisyyden osalta ja yleismaailmallisen hyvän tulevaisuuden tavoittelun osalta elämänohjeena ja elämänlaadun parantamisen keinona.

TÄRKEÄ: Järkiperusteinen moraali eli kannattavuusperusteinen moraali http://finnishskills.blogspot.fi/2013/04/rationally-grounded-moral.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti