sunnuntai 25. elokuuta 2019

Kylmä ilmasto täytyy ottaa vakavasti

Neljä vuodenaikaa: Kevät, Kesä, Syksy ja Talvi. 

Täällä Savonlinnassa, missä asun, on paljon ulkomaalaisia, ja niin väen säiden osaaminen on etenkin syksypuolella vuotta heikkoa. Nyt elokuussa, kun on vielä loppukesää mutta viileät säät, vaikuttaa iso osa naapuruston ulkomaalaisista vilustuneen pahasti. Etenkin tropiikista kotoisin olevilla on hankaluuksia ottaa viileitä säitä ollenkaan vakavasti, ja yrittävät elää niitä tropiikin säiden pohjalta tai olettaen, että jos päättää, että olisi helle, niin tulisi helle. Ja yrittävät omin poäin oppia lämmönsäätelyä sen, mitä opettelevat, ja mm luulevat kuumetta esimerkilliseksi lämpötaloudeksi, vaikka silloin on toimintakyky heikko ja terveys kärsinyt niin että se luokitellaan ihans yystä sairastamiseksi. Suomalaisilla on vuosisatojen tai vuosituhansien perinteet kylmässä ilmastossa elämisestä ja paljon ilmastoon liittyviä taitoja. Siksi pitäisi erityisesti laittaa korvan taakse perusohjeet, joita suomalaisilla on, mm että on pukeuduttava niin lämpimästi, että on koko kroppa terveen lämmin. Kun on viileää, ihmiset tottuneita kesäsäihin ja taloissa ei lämmitystä, niin se tarkoittaa varsin lämpimästi, esim. talviajan sisävaatteisiin: paksut pitkät housut, villapaita, villasukat ja toki alusvaatteet, mutta kesällä ei yleensä tarvita lämpimiä pitkiä kalsareita kuten talvella. Ulkona lisäksi tuulenpitävä takki, aika väljä.
Vaikka viileä sää nielisi energiaa ja toisi ison n'l'n, ei ole tarkoitus syödä kamalan paljoa vaan normaalia suomalaista perusruokaa, terveellistäkin, ja jos ruokaa tuntuu tarvitsevan paljon, niin söisi ruuan kanssa rasvaa sen verran kuin tuntuu hyvältä, mielitekona on, kenties paljonkin, muttei yhtään enempää, jottei tule pakahtunut tms olo, mikä on epäterveellistä. Ruuassa olisi oltava kaikkia tavallisia perusravintoaineita. Jos tarvitsee pöpöjä enemmän, niin syö vaikka haudutettua pataruokaa. Astiat on pestävä käyttökertojen välillä, samoin kattilat ja pannut yms.
Tarpeen tuyllen viltin alle lämpiämään.
Viileässä ei saa istua paikoillaan, etenkään kesäiseen tapaan. Olisi oltava liikkeellä ja jos tulee kylmä, niin mentävä aurinkoon lämpiämään, tai sisälle, esim. juomaan kupillinen teetä.
Villavaatteet on otettava heti pois, jos tulee kuuma sillä jos hikoilee, niin villavaate kutistuu paljon, mikä on vaarallista ja pilaa vaatteen. Ollaan hetki ilman villapaitaa niin, ettei ole enää hikinen olo,ja sitten laitetaan jokin muu sopivan paksu pitköhihainen paita, ei kuitenkaan ihan ohut.

26.8.2019   Jos olet jo vilustunut mutta aiot jatkaa kuin et olisi vilustunut, koska on jotenkin lämmin olo, niin tsekkaa tai mieluummin tseekauta ihosi lämpimyys jollakulla, jotta teidät, ettet arvioi kehosi lämpötaloutta väärin, sillä vilustuminen on lämmönsäätelyjärjestelmän sairaus ja sille on tyypillistä, että arviooi lämpötilat väärin.Jos olet sairastunut, niin olet luultavasti tokkuraisempi tai pöhnäisempi kuin tavallisesti ja et ihan täysin toimintakykyinen nbiin kuin terveenä. Vilustuneena urheillessa tms on vaarana sydänlihaksen tulehdus, joka saattaa johtaa sydänkohtaukseen ja kuolemaan. Vilustumisille on tyypillistä, ettei keho ole kaikkialta terveen lämmin vaan epätasaisesti viilennyt, esim. iho viileä tai ranteet, kaupan seutu tai nilkat viilenneet. Vilustumisen perushoito-ohje on varoa vilustumasta uudelleen ja niin pahentamasta tautia: pysyttele lämpimässä ja huolehdi, että kehosi on ja pysyy kaikkialta lämpimänä muttei hikisyyteen asti lämmenneenä. Vuosenaikojen elämisen ohjeessa syksyn osiossa on flunssan tms vilustumisen hoito-ohje. Vilustumisen välttämisessä etenkin lämpimät vaatteet ovat olennaiset: pitkähihaiset ja -lahkeiset ja kyllin paksut, jotta pysyt lämpimänä.
Tavallista flunssaan vakavampiin vilustumisiin usein kuolee, joko samana päivänä, usein illalla, tai sitten kahden viikon sisään lienee tavallisin. Vilustumiset on ehkäistävä ennalta. Vilustumista ei yleensä huomaa vaan se käy vahingossa tai virhearvion seurauksena. Oireet alkavat yleensä saman päivän iltana tai parin tunnin päästä vilustumisesta ja heti voi olla jotain pient' kuten viileä iho ranteissa ja hetkellisesti kurkussa kutinaa muistuttava tunne.Oireet voimistuvat parin päivän kuluessa tms tavallisessa ei-vakavassa flunssassa. Muutama päivä voi mennä sängyn pohjalla, muutama hissuksiin elellessä ja jälkikäteen vielä viikko ilman urhielua.

3. syyskuuta 2019   Nyt kun on kesä vasta mennyt, soitin mielitekonani lappalaisen kappaleen Rakovalkealla, joka kertoo pakkasyön tenhosta ulkona, kun on lunta ja kai puiden hahmot häämöttävät pimeän hämärän läpi, muttei sävelmässä ole rakovalkeaa, luulen. Talviajan lämmönsäätely on eri kuin syyskuun alun, ja etenkin kun on viime päivinä ollut aurinkoista, mutta kai tuosta jotakin voi oppia.

Ei kuvaa, ääni voi olla hiljainen. 

Flunssaankin siis voi kuolla, jos sairastaa raskaasti, kai samantapaisesti kuin masennus. Sen sijaan, jos vaikka hankien ajatteleminen tuo vaalean valoistuneen olon,se auttaa sairastamaan flunssan kevyemmin. Elävöittävyys on tie tervehtyvyyteen. Ilman sitä ei kai parane vaan kuolee aika pian.

* * *

9.9.2019   Tässä samassa blogissa aiemmin on siis pitkästi lämmittelyohjeita, joista riittää lukea alusta sen verran kuin jaksaa sulattaa, mutta noudattaa pitäisi tunnollisesti http://opisuomalaisuus.blogspot.com/2015/01/viileaan-sopeutuminen.html .
 Vuodenaikojen elämisen ohjeita pitkästi http://opisuomalaisuus.blogspot.com/2014/02/vuodenkierto-ja-henkinen-hyvinvointi.html mistä syksyllä olisi hyvä lukea elokuun alusta alkaen kuluvaan vuodenaikaan asti. tektiä ei saa siitä kopioitua, sivussa on jokiun vika, mutta sivun yläreunasta löytyy linkki englanninkieliseen käännökseen, josta saa tekstiä kopioitua.

* * *

12.9.2019   Flunssaa ja vilustumista pikemminkin henkilö arvailee itse, aavistelee, ja silloin on jo aloitettava varovainen käytös ja itsensä hoitaminen terveeksi taas, vaikkei ole varma siitä, onko sairastumassa vai ei. Sillä lisä vilustuminen pahentaa tautia, kenties paljonkin, jos reagoi vasta oireisiin. Ja mikään rasitus sairastaessa ei ole hyväksi vaan pahentaa tautia. Tosin hissukseen kotona on ihan hyvä elellä, jos pysyttelee lämpimänä ja muistaa vitamiinien tarpeen yms perustarpeet. Ja jos on virkeä , niin voi olla jonkin verran liikkeellä, mutta jos on yhtään rasittuvainen olo, niin on heti levättävä lämpimässä ja otettava varovaisesti siityä lähtein olettaen, että on sairas, sillä rasitus sairastuessa pahentaa tauteja kovin paljon. Flunssaa ei siis hoideta oireiden myöltä niin kuin itse huomaa tuntemuksissaan tarpeen, vaan etukäteen. Mutta yleensä siihen ei käytetä mitään lääkkeitä, sillä niistä ei ole koettu olevan paljoa hyötyä, mutta eri ihmiset sairastavat vilustymista eri tavoin, jolloin joillekin toimivat tietyt keinot ja toisille taas toiset.

Eri ihmiset sairastavat flunssia ym vilustumisia eri tavoin.Mutta on esim. sellainen, kun kylmä ilma rtai sade on vihmonut suojatonta ihoa, joka on viilennyt, niin ainakin, jollei heti pukeudu kovin lämpimästi ja huolehdi itsestään hyvin, niin jos on edelleen liian ohuissa vaatteissa ja viileässä uudelleen, niin kai lähes heti tulee kuumetta, kun keho yrittää korjata lämpötalouttaan, tai sitten on olo tokkuraisempi kuin kuumeessa ja lämmön tunne mutta keho edelleen kädellä koskettaessa aika viileä, mikä sitten johtaa tokkuraisena vuoteessa sairastamiseen ja kuumeeseen, tms, luulen.
Mutta troiikkilaisten tms ongelmat vilustumisten kanssa johtuvat heidän tropiikkilaisesta taustastaan, siitä, etteivät noudata suomalaisia perusohjeita. Ja niin ei ole mitään iloa tentata suomalaisilta flunssista, ei niitä ole tapana jakaa vaan terveenä pysymisen vinkkejä.

20.9.2019   Tänään on ollut kylmä sää, aika lähellä nollaa, mutta osan aikaa aurinkoista. Minulla on vaikutelma, että osa ulkomaalaisista on halunnut hannata sen, kentie syrittää vasta myöhemmin ulkoilua ja nyt ottaa tropiikkilaisittain ruuan ja sisällä löhöilyn merkeissä tai saksalaisittain lämpöisenä ruuan ja vaatteiden avulla mutta olettaen, ettei paljon kylmempää tänä talvena tulekaan. Mutta nyt kun on maa ja osa ilmasta ja rakennukset, järvet yms vielä lämpimiä tai jotain sinne päin, niin olisi paljon helpompi oppia tuoolaisets äät kuin myöhemmin, jolloin ne ovat kuin isku vasten kasvoja, energiavaje ja luita ja ytimiä myöten vaikuttava kylmyys. Tosi tarvitaan hyvät ulkoiluvaatteet, etenkin tuulenpitävät ja lämmin paita alle, ja ruuat on huolehdittava tavalliseen tapaan niin, ettei ole paljon vajuuttunut olo, jos lämmönsäätelystä kumminkin muuten huolehtii. Mutta ulkoilu sujuisi jo reippaasti, talven laskettelu, siis slalomhiihto on siihen kai hyvä malli, vaikkei vielä voi oppia talviajan taitoja sitä varten. Ympäristyöstyä kuuluu olla erillinen, talviajan tapaan katselevainen ja tunnelmatajulla havaitseva sekä liikunnallinen, niin myös sosiaalisuudessa vain katselevan ihmisen sivistynyttä huomioonottavaisuutta, ja seuran pitämisessä pitää varoa, ettei pidä yhtään seuraa viileälle tai kylmälle ulkoilmalle, eikä jää paikoilleen viileään tai kylmään juttelemaan, vaikka alkuun olisi lämmin. Ulkoilun ei tarvitse olla pitkä. Jo lyhyestä onnistuneesta ulkoilusta voi oppia, ja seuraavan kerran sitten pärjääkin jo paremmin, vaikkapa samana päivänä jo vähän pidempään, siis jo jonkin aikaa, reippaasti liikkuen, positiivisin mielin.

21.9.2019   Jos tuntuu olevan pohjaton nälkä, niin on puettava kovin lämpimästi ylle, muttei niin lämpimästi, että hikoilisi. Etenkin jalkojen tulee olla lämpimät: puhtaat kuivat jalat ja villasukat, pitkät housut, kenties lämmittävät pitkät kalsarit, mahdollisesti viltti kiedottuna jalkojen ympärille kuin pyyhe tai kietaisuhame. Kenties villapaita, joka peittää ranteet. Lisäksi tavalliset ateriat ja tarkka huoli siitä, että pysyy lämpimänä. Ero nälkäisen ja ei-nälkäisen välillä lienee siinä, että kylläisellä on yksi villavaatekerros enemmän eikä kylmät kengät, hikiset jalat tms.
Jos syys nälkään tuntuu olevan ruuassa, niin melkein joka haarukallinen ruokaympyrän mukaan usein auttaa:
"215. Ruokaympyräohjeen mukaan joka aterialla kuuluu syödä edes jotakin viidestä ruoka-aineryhmästä. Oikeista määristä on summittainen suositus ja omat ruokamieliteot ja ravinnontarpeentunteet määräävät, mitä milloinkin. Terveellisen perusruokavalion tulisi olla vaihtelevainen ja sisältää mm marjoja aina silloin tällöin.
Ruoka-aineryhmät ovat:
Liha, kala,kananmunat, soija, kenties jotkin pähkinät (ehkä viidennes, maksimissaan kolmannes aterian koosta)
Vihannekset, hedelmät ja marjat (ehkä kolmannes aterian koosta, syötävä edes osa tuoreina, kypsentämättöminä, jotta saa vitamiineja)
Perunat, riisi, makaroni, viljatuotteet, leipä, leivonnaiset (ehkä kolmannes - puolet aterian koosta)
Rasvoja (juokseiva rasvoja pidetään terveellisempinä, rasvoja tarvitaan mutta niitä ei tarvitse olla paljoa, mutta jos on suuri energiantarve, niin enemmän rasvoja esim. leivonnaisissa tuo energiaa ja lihottaa ja toimii lämmönlähteenä)
Maito ja maitotuotteet (lasillinen maitoa aterialla?)"
https://opisuomalaisuus.blogspot.com/2014/03/terveet-elamantavat.html
Lisää laihdutuskeinoja blogissani http://laihdutuskikkoja.blogspot.com

22.9.2019   Vaatteita pitää olla oman tarpeen mukaan, ei toisilta kopioiden, vaikka siitä voikin saada vinkkiä, että miten kylmä näiden mielestä on. Väljä vaate on lämpimämpi kuin ihonmyötäinen. Omat lämmönsäätelytaidot vaikuttavat paljon vaatteiden tarpeeseen, samoin se, onko lähiaikoina ollut pidempään viileässä tai kylmässä. Myös kuumahkon teen juominen (Jos tee on kiehuvan kuumaa, odota hetki ja puhalla sitten kuumaan teehen ja sipaise pieni määrä kerrallaan, kunnes voit juoda jo pienin lämmittävin kulauksin.) vaikuttaa paljon.

24.9.2019   En ole oikein telkkua katselevaa tyyppiä, se ei ole koskaan oikein sujunut, aina tulee okin este matkaan. Mutta minulla on se vaikutelma, että suomenkielistä televisiota jos katselee, niin siitä oppii tehokkaasti Suomen s'iden elämistä, saa usein . kovin hyvän mallin. Ja niin kai radiosta myös mutta toisentyyppisen. Aiemmin kuuntelin radiota paljon eikä ollut säiden elämisessä mitään ongelmia, edes ulkomaalaisten tuomia kuten nyt joskus.

8.10.2019   Hermostunut olo sisätiloissa johtuu siitä, että on liian viileät vaatteet. Pue talviajan sisävaatteet, kenties myös viltti jalkojen ympärille. Tällaisia ohjeita on paljon vuodenaikojen elämisne ohjeissani http://opisuomalaisuus.blogspot.com/2019/10/vuodenaikojen-elamisen-ohjeita-pitka.html ja lämmittelyohjeissa http://opisuomalaisuus.blogspot.com/2015/01/viileaan-sopeutuminen.html

17. lokakuuta 2019   Eilen johonkin aikaan, kun katsoin ulkolämpömittaria täällä Savonlinnassa, niin se oli plus 1C. Osa ulkomaalaisista kai ihmettelee oloaan tähän aikaan vuodesta, että mikä oikein on. Tämä aika vuodesta on se, kun ulkoilma alkaa olla kuolettava. Pakkasella on paleltumavaara, mikä käytännössä on kuolemanvaara, kuoleman, joka tulee huomaamatta, sillä paleltumista ei yleensä huomaa itse, menettääpähän vain osan kasvoistaan tai sormistaan, varpaistaan tai mikä osa kehoa nyt kylmeneekään pakkasen puolelle yhtään. Kun on pakkasta, niin myöskaikki pöpöt ulkoilmasta kuolevat, ja se tuntuu omanlaisenaan olona, ankeutena tms, eikä ole hyväksi iholle. Eli nyt viimeistään olisi täkreää saadakoko kehonsa pysymään lämpimänä, siis myös pintaosat ulkoillessa. Siinä yksi tärkeä tekijä on, ettei ulkoillessaan saa pitää seuraa kenellekään sisätiloissa olevalle, sillä heillä ei ole lämmöntuotanto yhtä tehokkaasti päällä, vaan he ovat säätyneet lämpimämmän ympäristön helpompaan lämpimänä pysymisen tehtävään.

21. elokuuta 2020   Suomalaiset Helsingissä tuntuivat olettavan, että vaaran tunteen Helsingissä säähän ja viileyteen liitteyn kesälläkin olisi oltavca sellainen kuin minkä kuvat Gröönlannista kesällä antavat: veden seassa uiskentelee jääpaloja, on oltava säätaidot viileään ja kylmään, pitemoäänkin oleskeluun noissa oloissa. Usein tuntuu, että ulkomaalaisten käsitys talviulkoilun vaativuudesta on sitä vaativuusluokkaa kuin lämpimänä pysymisen taito kesällä sisätiloissa, ja talviulkoilu tietenkin on vaativampaa. Myös syrjäisyyden puolesta suomalaiset olettavat Suomen olevan kuin Gröönlannin piirteet: täällä ei ole niin tiiviitä yhtreyksiä ties mihin kaukaisempiin maihin, että noin vain voisi edelleen elellä niiden tavalla, vaan olot ovat erilaiset, mm ilmaston ja sijainnin vuoksi sekä tietenkin kulttuurin, niin että on opeteltava oikeasti suomalaisia tapoja,arvostettava suomalaista kansanviisautta, suomalaisia arvoja. Uuden oppimiseen on koulumainen opettelu yhdessä arkijärjen kanssa hyvä, mihin auttaa jos katselee luontoa ja maisemaa, kun kulkee, hahmottaa, että tuossa on tuollainen kasvi, rakenteineen, ja näin kuljen sen luo ja ohitse ja se on jo tuttu maiseman osa, niin kuin opittava asia kuvallisessa ajattelussa, joka muodsta maaimankuvaa.

30.8.2020   Hermostunut tunne kesän loppuessa ja syksyn alkaessa johtuu usein viileydestä: pue sisällä talviajan lämpimät sisävaatteet, etenkin villasukat,v illapaita ja lämpöiset housut, mutta jos tuppaat hikoilemaan, niin korvaa heti villavaatteet esim. puuvillalla tai keinokuiduilla. Varmuuden vuoksi kiedo vielä viltti jalkojesi ympärille lämmikkeeksi, niin hermostuneisuus katoaa. Haukkaa vielä lisäksi varmuuden vuoksi vähän ruokaa, vaikkapa leipäpala, jotta tiedät, ettei ole ruuan puutteen vuoksi kylmä, energiavarannot lopussa. Myöhemmin syksyllä täytyy vieläe nemmän kiinnittää huomiota siihem, että on varmasti lämpimästi pukeutunut. Jos on kovin kova nälkä, vaikka on lautasellisen syönyt, niin tarttee pukea kamalan paljon lämpimämmin päälle eikä hyppiä puolipukeissa edes välillä.

Tässä samassa blogissa:
Lämmittelyohjeita kovin monta, lue alusta edes muutama: https://opisuomalaisuus.blogspot.com/2015/01/viileaan-sopeutuminen.html
 Vuodenaikojen elämisen ohjeita   https://opisuomalaisuus.blogspot.com/2019/11/vuodenaikojen-elamisen-ohjeita.html

Flunssan hoitamisessa,ainakin kröhän tms, on sama kuin vilustumisen välttämisessä:lämpimät vaatteet, l'mpimäämät kuin miten vilustui, ja ei kylmässä, etenkään paikoillaan, ranteet,  jalat jakaulan luona on pidettävä lämpimien vaatteidensuojassa (pitkähihainen neulepaita tms ja ulkona väljä tuulenpitävä takki, lämpimät pitkät sukat & kengät) niin,ettei nbiin kröhän tms tarvetta tunnu olevan vaan on lämpimän palleroinen olo. (Ks. flunssan hoitamisesta noista yo linkeistä syksyn kohdalta.)

2. syyskuuta 2020   Syyskuun nimessä on sana "syksy". Se on muistutus siitä, että syyskuun alkaessa viimeistään on huomattava, että nyt on jo syksy, sillä muutoin tulee ikävä mieli: surullinen ja masentunut sekät unne, että jokin on väärin. Syksyllä on ulkona jo kylmä, ja on opeteltava, miten hyvällä tavalla elää lämpimien sisätilojen ja lämmöntuotannon sekä syyskuun alkupuolella joidenkin suojaisen paikan auringonpaistehetkien lämmön varassa hyvällä tavalla nuo kylmät säät, tervehenkisesti ja hyvällä mielellä, viisaasti.
Syksyllä olisi varottava olemasta liian ohuissa vaatteissa, villasukat ovat jo tarpeen ja lämpimät housut ja pitkähihaien neule- tai collegepaita, sekä ulkona tuulenpitävä väljä takki ja lämpöiset sukat, jotka peittavät nilkat kokonaanniin, etteivät jalat saa kylmää. Sisälläkään ei saisi oleskella avoimen ikkunan luona, vaan etäämpänä huoneessa, missä on aika viileää, mutta tieto, että ikkunan luona on vielä kylmempi ja ulkona kaikkialla paljon kylmempi. Kun taas jos vaikka puuhailisi keittiössä ikkuna raollaan, niin ajattelisi, että muualla on lämpimämpää, ja se olisi vähän kuin tilanne aiemmassa lämpimässä ilmastossa, ja niin se haittaisi säiden oppimista paljon.


14. syyskuuta 2020   Jos syksyllä ulkomaalainen jo tajuaa, että ulkona on niin viileää tai niin kylmä, että ulkoilua varten tarttee tsempata,niin se tsemppi ei kuulu pelkkään ulos lähtemiseen vaan sisällä tavallisesti koko ajan tajuta, että on jo syksy ja että säät tarvitsisi osata, siis koko ajan tsempataan niitä eikä jotenkin erityiseti ulos lähtiessä vain.

17.9.2020   Tässä blogimerkinnässä aiemmin olevat linkit vuodenaikojen elämisen ohjeeseen ja lämmittelyohjeisiin sopivat vain, jos jo osaa persasiat neljän vuodenajan kanssa elämisestä.  Jos sen sijaan on ongelmia aivan persuasioiden kanssa kuten kuuluuko aloittelijan näyttä mallia muille (Ei!) tai onko syksy olemassa tai kuuluuko tavopitella lämmintä kehoa vai viileää, niin silloin nuo ohjeet eivät käy, enkä osaa sellaisessa neuvoa, mutta ainakin lapsille sellaisia opetetaan, niin että joku lastenkasvatusta osaava ehkä osaisi neuvoa sellaisessa muodossa, että ulkomaalainenkin oppisi. Ja sitten mahdollisia opetustaityoisia ovat turismiammattilaiset, etenkin ne, joilla on paljon turisteja samoilta seuduilta kuin mistä oletta kotoisin, ja lisäksi jotkut lääketieteen alan ihmiset.

Syksyn värejä ovat tummat värit ja vahvat värit. Ne pitävät lämpiminä. Sen sijaan syksyn värejä eivät ole vaaleat värit, ne kai jotkut etelänmaalaiset yhdistävät viileään. Väreillä on paljon väliä lämpimänä pysymisessä, etenkin kai omien vaatteiden ja vilttien väreillä.

Jos ruuantarve tuntuu valtavalta, niin kenties voisi olla iloa blogistani "Laihduta hauskasti" http://laihdutuskikkoja.blogspot.com

 

18.9.2020   Vartalonmyötäinen vaate ei lämmitä ja tuo lämmönhukan myötä helposti valtavan nälän. Vaatteen sisällä kaikkialla oleva ainakin sentin tai parin paksuinen ilmakerros toimii eristeenä ja siis lämmittää. Siksi vaatteiden pitäisi olla väljät, alla kai pitkähihainen (hihan peitettävä ranne kokonaan) neulepaita tai collegekankainen väljä paita tai väljät verkkarit ja päällä (ainakin ulkona) vielä siihen nähden väljä tuulenpitävä takki ja tuulenpitävät väljät ulommat housut.


21.9.2020   Jos ja kun syksyllä tarvitsee enemmän ruokaa, niin ei ole hyvä ottaa mallia laihoista, sillä osa heistä voi olla suuriruokaisuuttaan laihoja ja ylipäätään heillä on usein huonompi, ankeampi ja viluisempi syksy. Jos sen sijaan ottaa mallia lihavista, niin he ruokamäärillään pysyvät hyvin kylläisinä eikä paino jojoile, ja niin heidän tapaansa hiukan eläen tulee lämpöisempi tyytyväisempi syksy.


22.9.2020   Vuodenaikoja on neljä: kevät, kesä, syksy ja talvi. Niille on kullekin omat ohjeensa eikä toisen vuodenajan ohjeita saa käyttää eri vuodenaikana, jos niissä on jokin tyyli, elämisen tapa tms, joka on vuodenajalle sovitettu - paitsi jossain määrin välivuodenaikojen eli kevään ja syksyn, ohjeita voidaan käyttää toisena välivuodenaikana. Kullakin vuodenajalla on oma ominaisluonteensa ja oma sille tyypillinen tapa elää sen säät. Keväällä suunta on koko ajan lämpimämpiin säihin päin, vaikka säät vaihtelevat niin, että välillä kylmeneekin. Kesällä on lämmintä, vaikka toki säät vaihtelevat. Syksyllä suunta on koko ajan viileämpiin säihin päin, vaikka säät toki vaihtelevat, ja talvella on koko ajan tai melkein koko ajan pakkasella ja kylmiä talvisäitä vielä luvassa. Nämä ovat eri tilanteita ja vaativat erilaisen elämäntavan. Niinpä esim. talvisävelmiäni ei saa käyttää muiden vuodenaikojen apuna, vaan olisi luettava lämmittelyohjeita, joihin linkki tuossa vähän ylempänä. Samoin vuodenajan vaatima kylläisyyden määrä on eri eri vuodenaikoina, eikä ruokia pitäisi matkia tyoisista vuodenajoista, vaikka samoja ruokalajeja voi joskus olla. Samoin vaatteista.


13.10.2020   Suomen säitä oppii vain, jos on harrastunut sekä suomenkielisestä suomalaisesta kulttuurista että Suomen säistä, siis pitää niistä, haluaa oppia elämään niiden tavalla. Ne ulkomaalaiset, jotka pysyvät hengissä mutta joilla säät muuten menevät surkeissa merkeissä, ovat yleensä ottaneet mallia eskimoista, ja se ei siis riitä Suomen ilmastoon, vaan kukin ilmasto on erilainen, maat oat erilaiset, ja niin Suomessa tarttee ottaa mallia suomalaisesta kulttuurista ja sen säiden elämisen taidoista.

19.10.2020   Koululla, etenkin ensimmäisen luokan oppimistaitojen ym elämäntaitojen opetuksella voisi ollapaljon annettavanaan Suomen säiden osaamisen taidossa.

9. marraskuuta 2020   Huonosti sujuva syksy liittyy usein siihen, että yrittää oman näkemyksensä nmukaan elää syksyn sen sijaan, että noudattaisi ohjeita, ja jos silloin helposti eksii itse näyttämään mallia, niin nmenee koko lössi pieleen eikä jokin osa omasta elämästä vain. Syksyn ohjeet eivät viehätä kaikkia, sillä ne ovat kylmempiä, järkiperäisempiä, selviytymiskeskeisiät, ettäännyttäviä, eivät ollenkaan niin sosiaalisia. On vain selvittävä jotenkin ja se merkitsee, ettei voi lätsähtää lehtien ym syksyn syliin kuin kesään, vaan syksyyn kuuluu irtautuminen kesän tavoista, kesä nautyinnoista ja talven varalle varustautuminen. Nyt kun on viileää eikä enää useimmissa lehtipuissa ollenkaan lehtiä, niin on itse rakennettava sitä hyvää elämää ja hyvälle elämä'lle suotuisia olosuhteita, joiden varassa sitten elää loppusyksyä ja joiden suunnalta löytää talven hyvä elämä. Usalaisilla on thanksgiving kai joskus, kun voi ulkona viileässä kulkea pitkiä matkoja ja tulee siitä jotenkin hiljentynyt kaunis mutta tavallaan nöyrä ja tavallaan karun kauneutta näkevä mieli, kuin enne hienoisesta lumihunnusta maan pinnalla. Mutta täytyy toki varoa, ettei palelluta poskiaan tms mitä nyt palelluttaakaan. Kaikella ulkoilman kanssa tekemisissä olevalla, esim. hengutysteillä, on oltava hyvä lämmin verenkierto, niin ei mikään koskaan mene pakkasen puolelle, ja niin selviää talven hyvin, kun vainon silloin vielä lämpimämpi ja varovaisempi, mutta reippain mielin, jottei verenkierto laimene.

16.12.2020   Pitkässä vuodenaikakirjoituksessani on mm talvisävelmiä, joiden toivoin auttavan pikkupakkasilla ulkoilussa. Vaikka joutuisi olemaan kovat pakkaset sisällä, niin pikkupakkasilla ulkoileva on jo tavallisen suomalaisen talven ja vuodenasikojen elämisen kirjon sisällä, vilukissa vian, niin ettei kai enää ole ihan eri lailla elävä ulkomaalainen vaan jotensakin ymmärrettävä,samaa elämää elävä, ainakin jos pitää ulkoilusta ja säistä. Mutta täytyy osata varoa pakkasta, sillä se on aina kuolemanvaara, kaikille, mutta jotkut osaavat sen varomisen hyvin, osaavat talviulkoilutaitoja hyvin. Mutta ulkoilu ei saisi olla ainein, esim. alkoholin voimalla, vaan jos jotakin sellaista tarttee niin lämmin ruoka ja kuuma tee, ja ennen kaikkea tosi lämpöiset vaatteet ja vain lyhyt ulkoilu, esim. 5min on jo tavallisten ihmisten normaalia, jos tuntuu tulevan kylmä. Paikka ei saa olla yhtään tuulöinen ja mieluiten ei yhtään kostea, eli kannattaa kävellä talon luota ainakin kymmenisen metriä. Puiden talvisen kauneuden ihasteleminen opettaa lämpimänä pysymisen taitoja. Jaloissa on oltava lämpimästi ja takin oltava pullea, jotta sen sisällä on lämmintä ilmaa, ja huppu lämmittää paljon,jos se on iso ja ei ole kiristysnauhalla supussa vaan auki niin että on tuulensuojaa ja lämmintä ilmaa ympärillä. Karvarukkaset ovat lämpimämmät kuin lapaset tai hansikkaat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti