Siirry pääsisältöön

Suomalaiset arvostavat suomalaisuutta enemmän kuin ruotsalaisuutta, ja ovat taitavamia kuin ulkomaalaiset

Ruotsalaiset ovat aina kiinnostuneita kehumaan Ruotsia ja etenkin ruotsalaista kulttuuria. Suomalaiset sen sijaan ovat ylpeitä omasta suomalaisesta kulttuuristamme mutta ilmaisutapamme on erilainen. Koemme, että kulttuurimme on parempi, tai sitten osa väestä ei tunne ruotsalaista kulttuuria juuri yhtään ja luulee, että sillä on suomalaisuuden hyvät puolet. Suomalainen rakentaa asiat vankalle pohjalle ja huolehtii sekä järjen että tervehenkisyyden ja vastuuntunnon hyvin, kun taas ruotsinkielinen tai ruotsalainen on imago-orientoitunut Ruotsia kehumaan ja saattaa jättää asiat ihan rempalleen ja moraalin vaalimatta, jotta vain imago olisi Ruotsilla hyvä, kehuttu. Suomalainen taas olettaa asioiden olevan tärkeitä ja elämänlaadun, sen, että tulevaisuus olisi hyvällä perustalla. Eli ruotsalaisilla on väite vain ja Suomella kehutut asiat oikeasti. Ruotsalainen laskee hyväksi puolekseen, että edes yrittää, edes muodollisesti ja suomalaisilla on hyvänä puolenaan että sekä yrittävät, tekevät sen tervehenkisesti ja osaavat saada asiat hyvälle tolalle,vaikka olisikäytännönhankaluuksiaylitettävinä,janiinei jäädä pelkkään sanahelinään kuten ruotsalaiset osaamattomampina usein. Jos suomalainen vaikuttaa ulkomaalaisia arvostavalta, on se vain ripe siitä, miten paljon suomalainen arvostaa suomalaisuutta.

Monet suomalaisuuden suuret ongelmat johtuvat siitä, että ruotsalaisuutta on pidetty parempana kuin suomalaisuutta ja niin ruotslaisten tasosta on tullut katto suomalaisten pärjäämiselle. Tyypillisesti näitä virheitä tekevät etäiset ulkomaalaiset mutta miksi ne vaikuttavat Suomessa? Eikö tajuta, että Ruotsi yrittää olla imagoltaan parempi kuin lähimaat ovat piirteiltään, ja niin Ruotsi ei ole niin onnistunut kuin imagonsa eikä Suomi niin epäonnistunut kuin Ruotsin imago. Voiko tämä sama ongelma ollut jo ammoisista ajoista suomalaisten kärsimysten syy, mm (keskiajalla?) kun ruotsinkielinen yläluokka on ollut epäviisaampi kuin suomalainen kansa? Suomalaiset ovat harvinaisen viisaita kulttuurillisesti mutta perinteisesti vailla koulutetua korkeakulttuuria, metsäläisiä olemme olleet.

Helsingissä joskus 1990-luvulla kansainvälisessä kulttuurikeskuksessa kuulin ulkomaalaisille sanotun, että ruotsinkielisten avulla voisivat oppia, miten Suomessa elää. Muttei se niin mene. Ei suomalaisuutta tai suomalaiseen yhteiskuntaan sopimista opi ruotsalaisuuden kautta (ja ruotsinkieliset ovat ruotsalaisuutta matkivia, mm Ruotsin tv:tä katselevia). Sen sijaan olisi opiskeltava suomalaisuutta, esim. tämä blogi, ja oltava suomalaisessa seurassa niin, että oppii maan hengen, sen kulttuurin perusvirran ja on siinä mukana, löytää sen itsestään ja kokee luontevaksi, mielekkääksi, hyväksi tavaksi elää.

Ruotsalaisen tai ruotsinkielisen kulttuurin noudattaminen ei tuo suomalaisen kulttuurin hyvi puolia. Siksi vaikkaolisit ajatellut noudattaa ruotsalaista tai ruotsinkielistä kulttuuria, niin sinulle on paljon hyötyä, jos edes aika vähäisin taidoin noudatat suomalaista kulttuuria, siis suomenkielistä suomalaista kulttuuria taitoineen. Ja paljon enemmän vielä hyötyä, jos hyvin taidoin ja ihan oikeasti noudatat suomenkielistä suomalaista kulttuuria.

26.4.2017   Toisessa maailmansodassa ennen Suomen ja Neuvostoliiton välisen sodan alkua oli Neuvostoliitto antanut Suomelle nootin. Nyt oli vähää ennen pääsiäistä Venäjä antanut Suomelle nootin rajanylityspaikasta, joka sijaitsee täältä Savonlinnasta, missä asun, ehkä 50 km päässä. Tänä aamuna joskus seitsemän jälkeen kuului ulkoa muutamaan kertaan ääni, joka muistutti aika paljon yleistä hälytysmerkkiä. Pari tuntia myöhemmin, kun edelleen oli rauhallista, mutta radiossa näyttänyt olleen puheena/tyylilajina Venäjä, niin kaupungilla käydessäni ihmiset olivat kireämpiä ja huolestuneempia kuin tavallisesti, ehkä osin siksi, että oli kylmä sää: satanut lunta, joka heti suli, vaikka kohta on vappu. Mutta kovin tuo vaikutelma kaupungilla toi mieleen Ruotsin tavallisen tyylin: kai ruotsalaiset tuossa määrin pelkäävät sotaa koko ajan. On Suomi siihen nähden paljon paremmin osannut huolehtia asiansa, on tasapainoilutaitoa, joka Ruotsilta puuttuu. Myös ongelmat, mitä Suomessa on vaikuttanut olevan Kokoomuksen ollessa tärkein puolue, tuovat mieleen muita arvostettuja Euroopan maita, niiden tavallista tilannetta, vaikka se kai on paljon parempi kuin ei-niin-arvostetuissa maissa, eli on Suomi, suomalainen kulttuuri kyllä ylivertaisen viisas, luo hyviä elinoloja, hyviä elämänmahdollisuuksia.

1.5.2017   Suomalaisista suurin osa pitää suomalaista kulttuuria parhaimpana maailmassa ja samoin Suomen ilmastoa itselleen sopivimpana maailmassa. Poikkeuksia tähän ei ole, vaan Suomea pidetään parempana kuin jopa Yhdysvaltoja. Mutta on myös niitä, jotka haluavat muuttaa ulkomaille, mikä suomalaiselle on helppoa, kun suomalaista kulttuuria arvostetaan myös ulkomailla. (Mutta ruotsinkieliset suomalaiset monet haluaisivat kai muuttaa Ruotsiin, kun mm seuraavat Ruotsin tv:tä. ) Suomalaiset ovat niin vakuuttuneita kulttuurinsa taitojen tärkeydestä ja ovat niissä niin paljon taitavampia, että tästä aiheesta on yleensä kovin vaikea keskustella ulkomaalaisten kanssa ollenkaan

15.5.2017   Jotkut olettavat, että voi matkustaa ulkomaille ja muuttaa kulttuurin mieleisekseen,mutta kulttuuri riippuu olosuhteista, ei vain vallanpitäjistä. Esim. Suomella on iso naapurivaltio ja Ruotsilla vain pieniä, eikä se voi olla vaikuttamatta kulttuuriin. Maantieteellisten ja kulttuurillisten seikkojen lisäksi ilmasto määrää paljon. Jos vaikka muuttaisit erityyppiseen asuntoon, et voisi asua siellä aivan samoin kuin aiemmassa asunnossasi, mutta kaikki eivät huomaa, että miksi, koska eivät ole kiinnostuneita asumisesta tai noista elämänalueista, joilla erot näkyvät. Siksi esimerkiksi kävisi kai, jos ostat tavallista ruokaasi eri kaupasta, niin saat sen usein erilaisessa pakkauksessa, esim. mausteisempana, erisuuruisena annoksena, eri määrin hyvin säilytettynä, yms. Vaikka noissa tekijöissä olisi variaatiota, niin ne ovat kumminkin aina tuon saman kaupan tuotteita eivätkä varioi niin, että menisivät skaalassa toiselle puolen tuota toisen kaupan vastaavaa tuotetta. Jos siis pidät tietyn paikan kulttuurista eniten, etsi sitä sieltä, älä muualta, sillä se ei ole monen paikan juttu, ei edes kovin monen paikkakunnan samassa maassa.

2.9.2017   Yleensä, kun Suomessa menee suomalaisilla jokin huonosti, se menee suurin piirtein sitö tasoa, mikä jonkun kehutun ja arvostetun ulkomaan edustusulkokuoren taso on. Eli on otettu mallia jostakin mahdollisimman kelvollisesta ulkomaasta ja se sitten romuttaa kaiken. Suomalaiset ovat kovin taitavia, onnellisia ilman huumeita, lääkkeitä, ylensyömistä, seuranpidolla tms dumppaamista, ilman valheita ja näyttelemistä. Suomalaiset ymmärtävät yhteiskunnan toimintaa ja osaavat korjata tilanteita paremmalle tolalle, mikä taas ei useinkaan ole muunmaalaisten vahvuuksia. Suomalaiset käyttävät kokonaisperspektiiviä huolehtien laajan maailman asioita omalta osaltaan hyvälle tolalle kun taas ulkomaiden ulkomaansuhteet voivat olla yksi rikollinen soppa. Suomalaiset ovat myös kovin elämänviisaita ja "Elä ja anna toisten elää"-säännöllä ihmissuhteet toimivat hyvin, vaikkeivät juuri oikeantyyppisten kanssa olisi.  

12.2.2021   Suomen ja Ruotsin eroja selittää paljon niiden erilainen maantieteellinen sijainti. Suomi on ison valtion (Venäjä) reunusvaltio ja reunusvaltiot joutuvat jatkuvasti tasapainottelemaan isompien valtioidenintressien keskellä. Ruotsi taas on pienten valtioiden keskellä oleva pieni valtio,ja niin sille tuo asemaa, kun se sanoo "Hei, minä täällä, enkö olekin söpö pikkuinen." ja niin Ruotsi hihhulimaisempi ja ei niin vakavasti asioita ottava, pitää enemmän meteliä itsestään mutta tavallaan kevyemmin, ei niin tosikkona asiuakysymysten kanssa. 

24.9.2022   Kuuntelin youtube.com issa alkua vanhasta levystä ruotsinsuomalaisten lauluja, ja kommentoin: "Tuo masentuneisuus laulun suomalaisessa näkökulmassa johtuu kai siitä, että ruotsalaisessa näkökulmassa on vain niin pieniä palasia ymmärrystä ja vastuuntuntoa, kuin sanan kokoisia suomalaisen kokonaiskuvallisuuden sijaan."

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Neljä vuodenaikaa : Vuodenaikojen elämisen ohjeita (pitkä, hyvin tärkeä Suomessa)

Vuodenkierto ja henkinen hyvinvointi  (pitkästi) Neljä vuodenaikaa: Kevät, Kesä, Syksy ja Talvi.  Monet kaipaavat vuodenaikojen elämisen ohjeita. Ole ystävällinen ja suosittele tätä tekstiä muillekin!   Lämmittelyohjeita pitkästi http://opisuomalaisuus.blogspot.com/2015/01/viileaan-sopeutuminen.html   English translation of this long text about living the four seasons is at http://finnishskills.blogspot.com/2014/11/living-with-seasons.html Tässä suomenkielisessä versiossa on ollut tietokoneongelmia. Jos haluat kopioida koko tekstin, valitse alusta pätkä, paina shift-näppäin alas, mene vieritinpalkista loppuun ja paina kursori tejkstin loppuun, niin koko teksti tulee valittua. Siutten sen voi kopioida tavalliseen tapaan. On myös mahdollista sivulla ollessa ihan vain painaa "tallenna", niin selain tallentaa koko sivun, tyyelineen ym, ja sitä voi myöhemmin lukea internetselaimella, vaikkei olisi netissä. Tekstiin tulee vielä lisäyksiä. Nyt, vuonna 2019, vuodenkierron edet

Terveet elämäntavat ja terveellä tavalla tekeminen, soivan elämänkokemuksen ohjeita - Tärkeä mutta kovin pitkä

Näitä terveiden elämäntapojen ohjeita tuli kovin monta, ja niin niiden opetteleminen ei varmaankaan käy isoina juttuina vaan vaikkapa muutama (esim. viisi) kerrallaan pikku jippoina, jotka muun muassa on hyvä osata kaiken muun elämän ja osaamisen lisänä, kuin joltakin lehden palstalta aina silloin tällöin. (English translation of some 150 point of these at http://finnishskills.blogspot. fi/2015/11/healthy-ways-of- living.html ) Terveisiin elämäntapoihin kuuluvat myös tervehenkiset tekemisentavat, joista tässä paljon. Näiden ohjeiden lukemisen luulisi tekevän liikunnan aloittamisen vähemmän hankalaksi. Varsinaisesta liikunnan aloittamisesta olen laatinut ohjeen http://kokonaiskuvat.blogspot.fi/2017/01/liikuntaa-vihreille.html Aiankin pääkaupunkiseudulla ihmisillä oli paljon hyviä elämänohjeita ja kokemuksia itseltä tai tuttavilta nuorten aikuisten elämien tavallisista terveisiin elämäntapohin liittyvistä kysymyksistä. Niitä oli jokaisella omansa, tässä minun versioni, mutta kann

LÄMMITTELYOHJEITA, lämmönsäätelyohjeita ja talviulkoiluohjeita (noin 200 kpl Hyvin tärkeä Suomessa)

Neljä vuodenaikaa: Kevät, Kesä, Syksy ja Talvi.  Nämä ovat aika tavallista suomalaista lämmittely- yms osaamista ja kiinnostanevat etenkin flunssaisia ja niitä, joiden ilmasto-osaaminen on heikko, (esim. tropiikista muuttaneita Heille kai kaksi ohjetta olisi tärkeää opetella: 1) ympäröivälle ilmalle ei saa pitää ollenkaan seuraa, ja 2) mallin ottaminen lappalaisista.). Nämä yli 150 kohtaa on siis kaikkien Suomessa osattava, jotta voisivat elää Suomen ilmastossa. Nämä eivät ole mitään edistynyttä ilmasto-osaamista. Lue alusta edes muutama kohta ja opettele ne ensin, niin siinä on jo useimmat tavallisimmat ohjeet. 0. Peruslähtökohta Lisään tähän näin jälkikäteen, yli sata lämmittelyohjetta laadittuani, että peruslähtökohta Suomessa kaikille on, että Suomessa voi kuolla kylmyyteen, myös sisätiloissa, ja myös kesällä .  (Näin suomalaiset tämän miettivät ja lisäävät, että täytyy varoa, ettei itselle vain käy niin. Mutta siis pakkasilla, jollei ole riittäviä talviulkoilun taitoja, niin pak