Siirry pääsisältöön

Vuodenaikoihin sopivista ruuista

Neljä vuodenaikaa: Kevät, Kesä, Syksy ja Talvi. 

En ruokia niin hyvin tunne, mutta olen elokuussa syntynyt ja aina pitänyt elokuusta, vaikkakaan en koulusta, niin tässä ainakin jotakin elokuuhun sopivista ruuista.

Elokuu
Elokuussa on vielä lämmintä mutta jostain tulee viileää ilmaakin,joten usein lämmin ja viileä jotenkin vuorottelevat, ja niin ruuassakin on oltava kesäajan vihenneksia yms kevyttä ja toisaalta jo tavallista muiden vuodenaikojen ruokaa ikään kuin saarekkeina, kai joka aterialla molempia.
Esim. kinkkuviipale, vihanneksi, leipäviipale, jolla margariinia

Syyskuu

22.9.2020 Syyskuuhun sopivat kai tavalliset perusruuat, esim. risotto. Itse kun  en ole taitava laittamaan ruokaa, niin olen keittänyt vihannesriisin ja kaatanut veden pois,  ja ruskistanut jauhelihan ja kaatanut sitten vihannesriisin jauhelihan sekaan pannulle ja sekoittanut niin, että vihannesriisiin tulee jauhelihan rasvaa, ja paistanut sitten niitä vielä vähän. Se  on tuntunut olevan ruoka, joka tekee syksyn säät mukaviksi elää.

Säiden osaamiseen välivuodenaikoina, kai kun ei enää vertaa säitä lämpimiin, ja haasteena on pikemminkin vaihtelevissa säissä mukana pysyminen, on hyvä paistettu lohi tai kirjolohi riisin ja keitettyjen vihannesten kera.

(25.10.2020)   Lämmittelyohjeita http://opisuomalaisuus.blogspot.com/2015/01/viileaan-sopeutuminen.html

Lokakuu

22.10.2020   Lokakuussa tavallista kunnon ruokaa, ja jos on joskus vähäverinen olo tai muuten vain liian ohkaiset ruuat säihin nähden, niin muuta ruokavaliota tuhdimmaksi. Syksyn edetessä on luonnollista muuttaa ruokavaliota vähitellen tuhdimmaksi, sen mukaan, mikä hyvältä tuntuu, jaksavaisuuden ja hyvän mielen tuo ja on hyväksi keholle. 

Jos tuntuu, ettei ruoka riitä tuomaan kylliksi lämpöä, pue lämpimämmät vaatteet, etenkin villasukat, jalkoihin lämpimästi ja kenties paksumpi paita, sekä juo kuumaa teetä lämmetäksesi. Lämpimät vaatteet ovat toki ykköskeino lämpimänä pysymisessä, mutta joskus niiden tarpeen vain huomaa selvemmin. 

Terveenä pysymisen kannalta, etenkin vilustuttuaan, on tärkeää syödä omenia ja appelsiineja, sen verran kuin mikä hyvältä tuntuu ja hyvältä maistuu ja tuo jaksavaisuutta ja hyvää mieltä, mutta kumminkin ainakin jonkin verran joka päivä, ja sinä päivänä, jona on vilustunut, niin useaan otteeseen.

Marraskuu

22.lokakuuta 2020   Räntäsäihin ja kun lämpötila on plussan puolella mutta lähellä nollaa ja ilma on kostea tai sateinen, tarvitaan tavallista kunnon ruokaa, jossa on kovin lämmin liemi, joka tuo tehokkaasti kehoon kosteaa kylmää säätä kompensoivaa lämpöä. Esim. siis syvällä lautasella riisiä, jonka päälle jonkinlainen kuuma keitto tms.

28. heinäkuuta 2021   Marraskuun säiden rasituksen kestämiseen kypsä lanttu

31.10.2022   "   Q23.   I am not sure, but when I thought of what kind of food would suit when in autumn the last leaves are about to drop from the trees, I came to think of the following : big pieces of carrot baked in the oven, squeezed potatoes with some of their transparent liquid too and grilled chicken. Maybe a dessert? 

Another food that comes to my mind is paella, but i have not eaten it so many times in my life, so maybe squeezed meat risotto instead, maybe with "piimä" and small pieces of fresh carrot or the like. 

If one wants fish in the late autumn, my guess would be : fried lax with big pieces of cooked potatoes fried witha little bit oil, and similarly vooked vegetables, among them beans, fried slightly with a little bit of oil or cooked in the oven, and small pieces of fresh carrot or the like.

If late autumn isn't a problem for you, you propably don't need special food for it. Just listen to which kind of foods you need and what you feel like eating and what keeps the mood good and gives enough energy. 

learntalents.blogspot.com 

23.11.2022   Jos marraskuun säät tuntuvat rankoilta, niin ruuaksi sopisi kai lämmin laatikkoruoka, kenties voin kanssa, ja lisukkeena kai vähän raastesalaattia ja ehkä lasillinen maitoa tai piimää. 



 

Talvi (lunta ja pakkasta)

(24.10.2020)   Kovin kauan kylmässä olleelle tai pakkasessa kylmettyneelle vahvistukseksi lihapiirakkaa, mieluiten lämmitettynä, kenties kuuman lihaliemen kera (varo ettei polta suutansa). (Lihaliemikuutioita saa ostaa kauoasta ja sellaine liuotetaan ohjeen mukaan kuumaan veteen.)

(15.11.2020) Pikkupakkanen, ei vielä lunta: lihamakaronilaatikkoa tms ja puolukkasurvosta, porkkanaraastetta tms

Tammikuu

(12.1.2021) Pakkasilla ei keittoa tms, vaan aika kuivia tavallisia perinteisiä suomalaisia ruokia, esim. lihapullia (plus perunamuussia tms ja keitettyjä vihanneksia, kentie sruskeaa kastiketta), voi olla myös laatikkoa. 

Jos on kylmät säät ja tarvitsee lämpimikseen energiaa, niin leipominen voi olla hyvä idea, mutta pitää olla erityisen varovainen kuuman kanssa, koska pakkasilla saa kuumasta paljon helpommin palohaavan ja palohaavat paranevat talvella kovin huonosti jos ollenkaan, sillä kaikki ovat säätyneet kylmään eikä kuumaan, mutta palohaavaan vois iis auttaa tropiikin vaikute.


Kesä

(18.8.2022) Joillekin, kai naisille, sopiva uusi kesäruokalaji on paistettua lohta nesteineen leivän päällä, kai sekaleipäviipale. Ja ehkä tuoreita vihanneksia, esim kurkkua. 


ÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖ

3.9.2023   Jos viilenevien säiden kestäminen on rankkaa, voi syödä esim.

Rasvassa paistettuja lohkoperunoita (kypsäksi keitettyjä, ihan jäähtyneitä, kai edellusestä päivästä jääkaapissa säilytettyjä perunoita, jotka on sitten kuorittu ja lohkottu ja paistettu öljyssä paistinpannulla) ja paistettua makkaraa koko lenkki 2makkaraa tai uunimakkaraa, sekä hapakaalia ja uunissa? paistettuja porkkanansiivuja, kenties kypsiä papuja ja mahdollisesti perunamuussia. Juomaksi kenties piimää. Vähän puolukkaa.

Toisella kertaa voisi syödä lämpimänä kunnolla lämmitetyn (siis kiehuvan kuumaksi kauttaaltaan tms) kaupan laatikkoruuan, siis maksalaatikon (ei sovi syödä sitä usein), lihakaalilaatikon, lihamakaronilaatikon tai silakkalaatikon, tms, kenties lanttulaatikon, sillä lanttu opettaa loppusyksyn säätaitoja ja on tuhti vihannes. Laatikon päälle voi kenties ripotella paljon juudtoraastetta, joka sulaa kuumassa. Jollei ruoka leipineen ole kyllin tuhti, voi siihen lisätä hyvältä maistuvan verran voita, mutta jos vain vähän rasvaa niin voin sijasta ruokaöljyä. Sekä raastesalaattia, puolukkaa, ruisleipää, voita ja siivu Emmental-juustoa, ja jokin jälkiruoka kenties marjarahka, ruokajuomaksi kenties piimää plus vettä. 

Tai rasvassa paistinpannulla paistettu kananmuna (max 2 kananmunaa päivässä, mieluiten vain yksi) ja samoin rasvassa paistettuja nakkeja sekä keitettyjä perunoita, keitetty kattilaan mahtuva pala kukkakaalia ja sen kanssa voita. Voileipä ja sillä sulatejuustolevitettä, raastesalaatti. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Neljä vuodenaikaa : Vuodenaikojen elämisen ohjeita (pitkä, hyvin tärkeä Suomessa)

Vuodenkierto ja henkinen hyvinvointi  (pitkästi) Neljä vuodenaikaa: Kevät, Kesä, Syksy ja Talvi.  Monet kaipaavat vuodenaikojen elämisen ohjeita. Ole ystävällinen ja suosittele tätä tekstiä muillekin!   Lämmittelyohjeita pitkästi http://opisuomalaisuus.blogspot.com/2015/01/viileaan-sopeutuminen.html   English translation of this long text about living the four seasons is at http://finnishskills.blogspot.com/2014/11/living-with-seasons.html Tässä suomenkielisessä versiossa on ollut tietokoneongelmia. Jos haluat kopioida koko tekstin, valitse alusta pätkä, paina shift-näppäin alas, mene vieritinpalkista loppuun ja paina kursori tejkstin loppuun, niin koko teksti tulee valittua. Siutten sen voi kopioida tavalliseen tapaan. On myös mahdollista sivulla ollessa ihan vain painaa "tallenna", niin selain tallentaa koko sivun, tyyelineen ym, ja sitä voi myöhemmin lukea internetselaimella, vaikkei olisi netissä. Tekstiin tulee vielä lisäyksiä. Nyt, vuonna 2019, vuodenkierron edet

Terveet elämäntavat ja terveellä tavalla tekeminen, soivan elämänkokemuksen ohjeita - Tärkeä mutta kovin pitkä

Näitä terveiden elämäntapojen ohjeita tuli kovin monta, ja niin niiden opetteleminen ei varmaankaan käy isoina juttuina vaan vaikkapa muutama (esim. viisi) kerrallaan pikku jippoina, jotka muun muassa on hyvä osata kaiken muun elämän ja osaamisen lisänä, kuin joltakin lehden palstalta aina silloin tällöin. (English translation of some 150 point of these at http://finnishskills.blogspot. fi/2015/11/healthy-ways-of- living.html ) Terveisiin elämäntapoihin kuuluvat myös tervehenkiset tekemisentavat, joista tässä paljon. Näiden ohjeiden lukemisen luulisi tekevän liikunnan aloittamisen vähemmän hankalaksi. Varsinaisesta liikunnan aloittamisesta olen laatinut ohjeen http://kokonaiskuvat.blogspot.fi/2017/01/liikuntaa-vihreille.html Aiankin pääkaupunkiseudulla ihmisillä oli paljon hyviä elämänohjeita ja kokemuksia itseltä tai tuttavilta nuorten aikuisten elämien tavallisista terveisiin elämäntapohin liittyvistä kysymyksistä. Niitä oli jokaisella omansa, tässä minun versioni, mutta kann

LÄMMITTELYOHJEITA, lämmönsäätelyohjeita ja talviulkoiluohjeita (noin 200 kpl Hyvin tärkeä Suomessa)

Neljä vuodenaikaa: Kevät, Kesä, Syksy ja Talvi.  Nämä ovat aika tavallista suomalaista lämmittely- yms osaamista ja kiinnostanevat etenkin flunssaisia ja niitä, joiden ilmasto-osaaminen on heikko, (esim. tropiikista muuttaneita Heille kai kaksi ohjetta olisi tärkeää opetella: 1) ympäröivälle ilmalle ei saa pitää ollenkaan seuraa, ja 2) mallin ottaminen lappalaisista.). Nämä yli 150 kohtaa on siis kaikkien Suomessa osattava, jotta voisivat elää Suomen ilmastossa. Nämä eivät ole mitään edistynyttä ilmasto-osaamista. Lue alusta edes muutama kohta ja opettele ne ensin, niin siinä on jo useimmat tavallisimmat ohjeet. 0. Peruslähtökohta Lisään tähän näin jälkikäteen, yli sata lämmittelyohjetta laadittuani, että peruslähtökohta Suomessa kaikille on, että Suomessa voi kuolla kylmyyteen, myös sisätiloissa, ja myös kesällä .  (Näin suomalaiset tämän miettivät ja lisäävät, että täytyy varoa, ettei itselle vain käy niin. Mutta siis pakkasilla, jollei ole riittäviä talviulkoilun taitoja, niin pak