Siirry pääsisältöön

Vuodenajoista Espoossa

 Neljä vuodenaikaa: Kevät, Kesä, Syksy ja Talvi. 

Vuodenaikojen elämisen ohjeita, katso    http://opisuomalaisuus.blogspot.com/2019/11/vuodenaikojen-elamisen-ohjeita.html 


Lisähuomautuksia

Kirjoitan nämä tähän erikseen, kun paikkakunnan kulttuuri ja säät ovat erilaiset, niin on helpompi lukea erillisinä huomautuksina.

24.1.2022   Toisin kuin Savonlinnassa vuodenajoista kurjoittaessani, minulla ei nykyisin ole koiria ja jotenkin en ole saanut lähdettyä kävelylle nikn usein kuin toivoisin. 



Tammikuu

Jos tammikuussa on plussan puolella ja lumi sulaa, on se kuitenkin vuelä talvi eikä kevät. Luonto nukkuu, on talvehyiminen sen öäätehtävä. Vuodenajat ovat seurausta päivän oituuden vaihteluista ja siksi ne ovat aina samaan aikaan vuodesta, vaikka niiden säät vaihtelevatkin. 

23.1.2022   Keväisen oloinen talvisää on kaunis, vaikka olisi hanget lytyssä ja likaiset ja lumi märkää, jos vain on hiukan liian lämpimät vastteet, takki auki, kuljeskelee ja katselee maiseman viileää kauneutta, valoisuuden tuntua ja ajattelee, tuntee, että niissä on uuden elämän alku. Mutta vaatteet eivät saa olla niin lämpimät, että olisi tokkurainen, vaan viileys herättää katselemaan ja kuljeskelemaan. Kenkuen tarttis olla vedenpitävät ja lämpimät. 

24.1.2022   Kun lumi sulaa ja jotkin osat tiestä tai kulkureitistä ovat kosteaa mutta hanget ja penkat vielä jäljellä, niin maisema on kovin kaunis ja keväinen, jos hahmottaa sen kahdesta tai useammasta ihan erilaisesta sävystä koostuvana: penkoissa pakkastalven muistumaa ja kosteus kevään merkkejä. 

Jos on ollut plussan puolella ja sitten taas ollut pakkasta, niin voi olla jäätä ja kovin liukasta, etenkin jos on jään päällä vesikerros. 

28.1.2022   Nyt vaikuttaisi olevan puille ym jo alkava kevät. 

31.1.2022   Valoisuuden tuomien tunnelmien ja muuttuneen ruuantarpeen perusteella arvioisin, että tänään on alkanut kevättalvi, eikä kovien pakkasten vaara ole enää samalla tavoin ilmassa. 


Helmikuu

5.2.2022   Tänään on ollu melkein nollassa ja uutta auraamatonta lunta yli 10cm, monet autot jumissa lumessa ja jalkakäytävälläkin tarvottava lumessa. Minulle on jostakkn tavannut tulla kireää kukn kaupungilla kilkemusesta stressaantuneen vaikutetta lumessa tarpomiseen ja niin ln kobkn rasittava kulkea, kun epäluotettava jalansija tuo usein pueniä horjahduksia, joidrn paljous väsyttää. Paljon parempi toisten jäljissä kulkemisen tapa on kuin verkkarinhousuissa lihava jonkin verran lösö että tsumpiduu, niin tuntuvat horjahdusten kohdst menevän kevyesti. Siis ei koko ihminen horjahda kuin lauta vaan jalat vain korjaavat liikerataansa. Näin siis toisten jo kulkemaa tietä kulkiessa kun uutta lähes nuoskaista lunta on paljon, vai voi olla, että oli nuoska. 

8.2.2022   Joillekin kai tulee järkyttynyt olo ulkoilusta, kjn hanget alkavst sulaa. Hangen alla talvehtivien hyönteisten elinympäristö siinä järkkyy, mutta ihminen on kenties hahmottanut sään väärin. Säässä on talven vakiintunut kauhtunut hanki ja kevään tuore eloisa sulamisvesi. 

21.2.2022   Täällä Espoossa on ollut liskaa ja sitten kovin jäistä. Loskalla kengät kastuvat, siitä kevään osiossa aika alussa. Loskan jäädyttyä on ollut kovin jäistä. Jää, joka on kuiva ja täynnä askelten ja pyörien jälkiä, on aika hyvä kulkea, mutta jos jään päälle tukee vettä eden ohut kerros, niin on kovin liukasta. Liukkaista säistä loppusyksyn osion lopussa. Hiekoitettu onnusein hyvä kulkea, mytta joskus huekkakin liukuu jäällä ja silloin siitä on vain vähän apua. Jos kaadut, niin varo iskemästä päätäsi ja pudä huolu, etteivät polvet väänny.  Rappuset ovat liukkaina vaaralliset, joten käytä kaidetta, jos rappuset ovat jäiset tai et vielö tiedä, onko niillä hyvä kulkea. 

Huhtikuu

7.4.2022   Takatalvena on tärkeää, että on kyllin lämmin. Ei saa laihduttaa vaan tavallista kunnon ruokaa. Jos on kylmä, niin talviajan vaatteet sisälläkin. Ulkoillessa ei vaelleta niin pitkiä matkpja kukn aurinloisella kdvätsäällä, vaan pysytellään lämpimänä ja vaatteiden on oltava sellaiset, etteivät ne mene pilalle kastumisesta, esim talvisaappaita ei saa käyttää ollenkaan. Voi katsella valon ja lumen ja jään yhteisvaikutelmuen kauneutta, hetkellusten näkymien ja jo kevyemmän kulkemisen kauneutta. 



Syksy

3.10.2022   Jollei ole kokemusta vuodenajoista, tarttis etsiä jotain sellaista materiaalia  jossa kerrotaan vuodenaikojdn tenhosta, esim syksyn värit.

Syksyllä tarttis laittaa kotia ja vaatetusta niin että on  kiva kotona sisällä. Ja toisaalta on ulkona syksyn tenho. 

Sauna voi heikentää lämpimänä pysymisen taitoja ja tehdä niin syksystä lähipäivinä ankeamman. Parempi on lämmitellä villavilttiin kääriytyneenä tai täkin alla ( pää täkin ulkopuolella, jotta hengitysilmaa riittää ), sekä muistaa sisällä villasukat, kyllin lämpöisesti jaloissa esim väljät paksut housut ja kenties pitkät kalsarit, sekä väljä iso villapaita, ulkona väljä tuulenpitävä takki, jossa hupou varalla, ja vedenpitävät kengät esim lenkkarit. Mutta jos alat hikoilla, on villavaatteet heti riisuttava, jotteivät ne kutistuisi. 

Silkkiset tai osin silkkiset vastteet eivät ole kyllin lämpimiä Suomessa käytettäviksi. Sitä paitsi niitä on kai oletettu käytettävän kiinalaiseen tapaan eleiltä eikä eurooppalaiseen, esim hihat vastakkain kukn kädet puuhkassa, tai kädet alhaalla umpsukkelossa pitkän hihan sisällä, eikä tietokoneeen näppäimistöllä tai paperia pitelemässä, ja noin ohut vaate ei varmaankaan suojaa istuvaa viileältä vaan pitäisi seistä niin että pitkien leveiden lahkeiden sisällä oleva lämmin ilma suojaa jalkoja kylmältä.

7.10.2022   Vivaldin Four Seasons kuuluu kai yleissivistykseen, tässä syksy ( 10.10.2022   Katso myös kuvia! ) https://m.youtube.com/watch?v=TdgK5nSfuP0


Vivaldin Neljä vuodenaikaa kertovat, mitä ja millaisia vuodenajat ovat ja niiden viehätyksestä jotakin, kun taas minun pitkä vuodenaikakirjoitukseni kertoo, miten osata hyvillä mielin elää vuodenajat. 

15.10.2022   Vaikka täkin alla lämmuttely on tehokas tapa lämmutellä, jos ympäröivä ilma on liian viikeä tai kylmä, niin lämmöntuotannon saa jatkuvasti päälle vilttien alla nukkumalla, ei täkin.
Jos syksy tuntuu rankalta, älä käytä vartalonmyötäisiä vaatteita, äläkä liian ohuita, ja syö itsesi lämpimäksi ja jaksavaiseksi ( ei kuitenkaan suursyömärin tapaan vaan mieluummin täkin alle lämmittelemään ). 





Talvi

3.10.2022 Huoneen saa usein kunnolla lämpimäksi tuulettamalla huoneilman äkkiä kuivaksi. Jos asunnossa on viileän kostean tai kylmän kostean tuntu, avaa ikkuna ja mene huoneen keskelle istumaan. Heti kun siellä alkaa tuntua ihan kuivalta, kiirehdi sulkemaan ikkuna. Minuutissa tai muutamassa asutun huoneen yläosan lämmin ilma lämmittää huoneen alaosan uuden kuivan tuuletusilman lämpimäksi niin että huone on lämmin kuin olisi ollut patterit täysillä. 

Talvella jos ulkona pitkään ollessa kylmettyy, niin siihen on sauna hyvä. Vaihtoehtona on nukahtaa lämpöhousuissa villasukat jalassa lämpimän villaviltin alle ainakin puoleksi tunniksi, jos on huolehtinut, että on syönyt edes leipäpalan tms ja ehkä juonut kuumaa sekä käynyt vessassa pissalla, jottei lämpimässä rentoutuessaan laskisi housuunsa. 

7.10.2022   Antonio Vivaldin Neljästä vuodenajasta Talvi kuuluu sekin yleissivistykseen, niin kuin koko teoskin, talvi ( 10.10.2022   Katso myös kuvia! )  https://m.youtube.com/watch?v=gFPGx-ZRORs 


21. huhtikuuta 2023   Vivaldin kevät


22.4.2023   Keväästä monta ohjetta ja lyhyitä sävelmiä vuodenaikakirjoituksessani http://opisuomalaisuus.blogspot.com/2019/11/vuodenaikojen-elamisen-ohjeita.html 


14.7.2023   Vivaldin kesä




Elokuun puolivälissä tai syyskuun alussa, opintojen alkaessa, syksyn lähestyessä "The days of Pearly Spencer", täytyy tsempata säätaidoilla, kun ei voi enää jatkaa helteen tavalla. 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Terveet elämäntavat ja terveellä tavalla tekeminen, soivan elämänkokemuksen ohjeita - Tärkeä mutta kovin pitkä

Näitä terveiden elämäntapojen ohjeita tuli kovin monta, ja niin niiden opetteleminen ei varmaankaan käy isoina juttuina vaan vaikkapa muutama (esim. viisi) kerrallaan pikku jippoina, jotka muun muassa on hyvä osata kaiken muun elämän ja osaamisen lisänä, kuin joltakin lehden palstalta aina silloin tällöin. (English translation of some 150 point of these at http://finnishskills.blogspot. fi/2015/11/healthy-ways-of- living.html ) Terveisiin elämäntapoihin kuuluvat myös tervehenkiset tekemisentavat, joista tässä paljon. Näiden ohjeiden lukemisen luulisi tekevän liikunnan aloittamisen vähemmän hankalaksi. Varsinaisesta liikunnan aloittamisesta olen laatinut ohjeen http://kokonaiskuvat.blogspot.fi/2017/01/liikuntaa-vihreille.html Aiankin pääkaupunkiseudulla ihmisillä oli paljon hyviä elämänohjeita ja kokemuksia itseltä tai tuttavilta nuorten aikuisten elämien tavallisista terveisiin elämäntapohin liittyvistä kysymyksistä. Niitä oli jokaisella omansa, tässä minun versioni, mutta kann...

Neljä vuodenaikaa : Vuodenaikojen elämisen ohjeita (pitkä, hyvin tärkeä Suomessa)

Vuodenkierto ja henkinen hyvinvointi  (pitkästi) Neljä vuodenaikaa: Kevät, Kesä, Syksy ja Talvi.  Monet kaipaavat vuodenaikojen elämisen ohjeita. Ole ystävällinen ja suosittele tätä tekstiä muillekin!   Lämmittelyohjeita pitkästi http://opisuomalaisuus.blogspot.com/2015/01/viileaan-sopeutuminen.html   English translation of this long text about living the four seasons is at http://finnishskills.blogspot.com/2014/11/living-with-seasons.html Tässä suomenkielisessä versiossa on ollut tietokoneongelmia. Jos haluat kopioida koko tekstin, valitse alusta pätkä, paina shift-näppäin alas, mene vieritinpalkista loppuun ja paina kursori tejkstin loppuun, niin koko teksti tulee valittua. Siutten sen voi kopioida tavalliseen tapaan. On myös mahdollista sivulla ollessa ihan vain painaa "tallenna", niin selain tallentaa koko sivun, tyyelineen ym, ja sitä voi myöhemmin lukea internetselaimella, vaikkei olisi netissä. Tekstiin tulee vielä lisäyksiä. Nyt, vuonna 2019, vuod...

LÄMMITTELYOHJEITA, lämmönsäätelyohjeita ja talviulkoiluohjeita (noin 200 kpl Hyvin tärkeä Suomessa)

Neljä vuodenaikaa: Kevät, Kesä, Syksy ja Talvi.  Nämä ovat aika tavallista suomalaista lämmittely- yms osaamista ja kiinnostanevat etenkin flunssaisia ja niitä, joiden ilmasto-osaaminen on heikko, (esim. tropiikista muuttaneita Heille kai kaksi ohjetta olisi tärkeää opetella: 1) ympäröivälle ilmalle ei saa pitää ollenkaan seuraa, ja 2) mallin ottaminen lappalaisista.). Nämä yli 150 kohtaa on siis kaikkien Suomessa osattava, jotta voisivat elää Suomen ilmastossa. Nämä eivät ole mitään edistynyttä ilmasto-osaamista. Lue alusta edes muutama kohta ja opettele ne ensin, niin siinä on jo useimmat tavallisimmat ohjeet. 0. Peruslähtökohta Lisään tähän näin jälkikäteen, yli sata lämmittelyohjetta laadittuani, että peruslähtökohta Suomessa kaikille on, että Suomessa voi kuolla kylmyyteen, myös sisätiloissa, ja myös kesällä .  (Näin suomalaiset tämän miettivät ja lisäävät, että täytyy varoa, ettei itselle vain käy niin. Mutta siis pakkasilla, jollei ole riittäviä talviulkoilun taitoja,...