Siirry pääsisältöön

Itsenäinen Suomi 100 vuotta joulukuussa 2017

Suomi itsenäistyi 6. joulukuuta 1917, ja niin ensi vuonna eli vuonna 2017 joulukuussa Suomi täyttää sata vuotta.
Juhlavuotta on tarkoitus juhlia jotenkin, mutta suomalaiset eivät ole juhlimiskeskeistä kansaa vaan ajattelevat, että hyvä tyytyväinen tervehenkinen arki on tärkeämpi. Niinpä suomalaisten kansallistunne ei perustu kovin paljoa juhlallisuuksiin tai esiintymiseen, vaan siihen, että Suomessa on hyvä elää ja suomalaiset allekirjoittavat kulttuurinsa järjestelyt.
Ulkomaansuhteita varten on tarpeen juhlia itsenäisyyttä jonkin verran, jotta ulkomaalaiset ymmärtäisivät suomalaisten olevan ylpeitä kulttuuristaan ja maastaan, mutta sekin juhlinta jää usein vähäiseksi, sillä Suomessa on varsin kylmä tai viileä ja niin suomalaisten juhlinta ei tee vaikutusta ulkomaalaisiin.

Jos tähän kirjoittaisin suomalaisille avuksi, kun juhlimisen taitoa ei todellakaan niin osata, niin Savonlinnassa asuessani, joka on oopperajuhlien ja matkaislun myötä aika juhlimiskeskeinen paikka, niin olen huomannut, että uutta vuotta juhlitaan komealla paukkeella heti puolenyön jälkeen, ja lähes jatkuvalla jyskeellä illasta asti, mutta ei siis vanhan vuoden loppua vaan aloitetaan uusi vuosi hyvällä tavalla, oman näkemyksen ja taidon mukaan eikä kaavamaisesti aikatauluja ajartellen tai kouluoppia aivottomasti toistellen. (Ks. http://pikakoulu.blogspot.fi/2013/11/hahmotustavoista.html , http://nopeaoppisuus.blogspot.fi/2011/03/haaveammattiin.html , ( http://nopeaoppisuus.blogspot.fi/2011/03/miten-oppia-kaikki-kerralla.html ), ja jatkolle avuksi http://nopeaoppisuus.blogspot.fi/2016/08/langanpaasta-kiinni-saamisesta.html .) Kanssa ei mietitä, että juhlittaisiin tarkkaan jonakin ajankohtana vaan jonakin jaksona, vaikkapa suunnilleen parin viikon kautena, jolloin ihan hyvin sopii, ja niin sitten, kun tapana on juhlia juuri uudenvuodenaattona ja -yönä, niin paukutellaan silloin.
Juhlimisesta ylipäätään kai ajatellaan taidetapahtumien myötä, että on hyvä olla korkean taitotason kanssa tekemisissä edes joskus, edes jollakin tekosyyllä, se parantaa elämää jatkossa taitotason kasvun myötä ja taitavien esikuvien ajatusten, arvojen, kulttuurillisten tapojen myötä.
Ajatellaan kai myös, että on hyvä osata suojella jokin hetki tarkoituksella, vaikka arki, maailma ja ihmiskontaktit ovat mitä ovat Ja se käy usein hyvän ruuan, uskonnon, lomapäivän ja ihan kaikille sopivien tekemisten ja aiheiden myötä: esim. hetki tätä hienoa, sitten pääsee lounaalle, illalla olisi ielä retki katsomaan jotakin hienoa, tms. Mummolan luomisesta kai tuo tekstini http://savolaisuudesta.blogspot.fi/2016/03/natkilaisyydesta-ja-savonlinnalaisuudes.html
Näin sitten, jos osaa suojella esim. taiteiden harrastamisen mahdollisuuksia ym tervehenkisiä toiveitaan elämältä, niin voi harrastaa niitä jatkossakin, saada paremman elämän, joko silloin tällöin mutta romahdiksitta, tai jatkuvanakin elämän osana, jos motivaatio on hyvä.

Harrastusyhdistyksissä minusta on hienoa, kun on oppi siitä, miten on hyvä harrastaa, niin se luo tilaa harrastukselle enemmän kuin yksin omin päin osaisi. Samoin kai juhlimisessa on hyvä, että se on vähän kuin juhlittavan asian harrastusyhdistys, jossa keskustelut harrastettavan opin tienoilta luovat tilaa elämälle, viisaudelle, elämänviisaille valinnoille sekä yhteisössä että omin päin.

Sisustamisesta kirjoitin
http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2015/08/sisustamisesta-yms.html
Mitä puita jätetään http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2017/02/miten-valita-jatettavat-puut-hakkuussa.html
Viheralueiden suunnittelusta http://puidenkaatamisesta.blogspot.fi/2016/09/viheralueiden-suunnittelusta.html
Symboliikasta maalaamisessa http://akvarelliblogini.blogspot.fi/2016/09/tiistaina-692016.html 
Hyvin yhteen soiva kuoro, bändi tms http://musiikkipaivakirja.blogspot.fi/2016/08/16-elokuuta-2016-harmonisesti-yhteen.html
Tunteet ja järki  http://pikakoulu.blogspot.fi/2013/08/fitting-thinking-and-feelings-together.html
 Suurista tunteista http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2016/07/suurista-tunteista.html
Kalevalasta http://paratiisiteoria.blogspot.fi/2016/09/kalevalasta.html

* * *
19.9.2016  Voikohan olla, että jos on aivan ummikko ulkomaalainen tai suomalaisharrastunut ulkomaalainen, niin mielellään katsää, miten suomalaiset ovat juhlineet Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä, että mitä suomalaiset pitävät arvossa ja miten taitavia ovat, mitä haluavat kertoa kansakunnastaan. Sen sijaanhistoriaaliset ajanjaksot että se ja se puolue vallassa, jäävät kai hämäriksi, jollei tiedä, millaisia suomalaiset ovat, millaisia nuo puolueet ovat, mikä on puoluepolitiikan merkitys suomalaisessa elämänmenossa, mitkä muut asiat määräävät elkämän virrassa, mistä arki koostuu, miten sujuvaa, miten viisasta, mihin tyyliin järki ohjaa, millaisia konflikteja on ja miten ne ratkaistaan, miten ihmiset varttuvat ja saavat elämänsisältönsä, minkä elämänalueiden kysymyksiä ulkomaansuhteet ovat, miten ulkomaalainen voi oppia suomalaisten taitoja ja elämänviisautta, yms.

*

Postissa tuli tiedote, että kukin täysi-ikäinen suomalainen saa halutessaan tilata ilmaisen Suomi 100 vuotta juhlamitalin. Siitä tiimoilta kirjoittelin:

On hienoa, kun Suomi on satavuotias jo: hyvää elämää sata vuotta, nykyisellään 5 miljoonaiselle kansalle. Ja hyvää muullekin maailmalle, koska suomalaisilla on hyvää tahtoa, viisautta, taitoa, terveiden elämäntapojne osaamista, elämänviisautta ja sosiaalista demokratiassa elämisen taitoa, josta muutkin voivat halutessaan oppia.
Mutta onko turhanaikaista juhlia jotakin kalenteriaikaa? Eikö parempi ole hahmottaa ikaa kausissa niin kuin historiaa ja elämänvaiheita itselläja tutuilla, harrastuksissa jne. Kai silloin voi juhlia Suomeakin summittain joskus eikä tiettynä päivänä. Ja rakentaa tulevaa hyvää elämää suomalaisille ja ulkomaille sinne, missä halutaan suomalaista vaikutetta joko vähän tai useammatkin. Ei kai niin pitäisi juhlia vuotta kuin rakentaa parempaa maailmaa, oli Euroopan Unioni eli ei, meni maailma minne meni.

Missä määrin mitali tai juhlavuoden juhliminen laittaa pohtimaan kansallistunnetta ja yksittäisten maiden kohtaloita, suomalaisten arvojen tulevaisuutta, maailman kehittymistä, teknologisoitumista, arvojen muuttumista ja sitä, miten arvojen varaan rakennetaan sekä taloutta, yhteiskunnan toimivuutta laajemmin että hvyää elämää.
Luonnolla on selv'ät kaudet vuodenaikoineen, syntymineen, kuolemineen, poikasten kasvuineen, kohtaamisineen, säineen, jne. Onko vuodenaikojen ja luonnon ymmärtämisen kannalta hyvä juhlia jotakin ihmisyhteisön kautta, vaikkei se olisi loppu, onhan vain jollain lailla kohokohta tai näkyvillä, omaa vaihettaan tiedostava, monimutkaisempaa hahmotustapaa historian kululle hakeva.

*

Mitäs noita olisi, mitä suomalaisten tekisi mieli juhlia:
kansalaisyhteiskunta, citizens democratically
Suomi itsenäinen kansakunta, Finland independent nation
Väinämöinen
sukupuolten välinen tasa-arvo, equality of the sexes
vastuuntunto, oikeudenmukaisuus, inhimilliset arvot, kokonaiskuvat ja arkijärki, "Elä ja anna toisten elää - carrying responsibility, justice, human values, pictures of the whole and common sense, "Live and let others live"
Suomen luonto ja vuodenajat, Finland's nature and the seasons
joulupukki, Santa Claus
pikkulinnut, little singing birds

*
http://einoleinopoems.blogspot.fi/

(Tulta leiskuu harmaahapset http://harmaahapset.blogspot.fi )

(Ruskeaturkkiselle kullanvärinen turkki http://lukevatkoirat.blogspot.fi/2016/11/kullanvarinen-turkki.html
Harjaamisesta http://savolaisuudesta.blogspot.fi/2017/02/savolaiskoiran-tyylia.html

Vaimon muotokuvan piirtämisen tai maalaamisen ohje http://akvarelliblogini.blogspot.fi/2015/10/tiistaina-20-lokakuuta-2015.html
Valokuvausaiheiden löytämisestä http://akvarelliblogini.blogspot.fi/2015/10/lauantaina-10-lokakuuta-2015.html
Maalausten tenhosta http://akvarelliblogini.blogspot.fi/2014/02/perjantaina-7-helmikuuta-2014.html
Tenhoavan valokuvan ottamisen ohje (& Iän myötä kehitymme tunteenomaisen näkemyksemme suuntaan) http://akvarelliblogini.blogspot.fi/2013/11/15-marraskuuta-2013.html
Eläintävalokuvatessa tulisi kai näyttää kuva heti eläimelle, jotta se näkee millaisia kuvia mitenkin tulee http://akvarelliblogini.blogspot.fi/2013/05/koiran-valokuvaus-ja-maalausohje.html . Mutta ihminen alkaa helposti insinöörimäisesti jännittää, jos kireästi kovistelee olemaan kuvassa hienosti. Mutta loma-aikatyyliselle huolettimalle ei-niin-tärkeäni kuvaamista pitävälle parhaimpaansa laittamiselle suomalaisten poseeraustaidot kai sopisivat, ja luonteenlaatu, taitojen tyyppi, taitotaso ja elämänviisaus sopisivat. Eli huihai vapaasti vain omalla tyylillä, vikkelään erilaisia kuvia napaten, luulisin. Omia tunteita kiehtovien tekemisten parissa ja omaa tunteenomaista näkemyst' kuunnelle, kuvan jo ensi sekunnilla/-sekunneilla napaten.)

(Ohjeita kiinnostaviin aiheisiin: mm sää, pianonsoiton alkeet, ompeleminen ilman kaavoja, ym http://joululahjoja.blogspot.fi )

(http://kokonaiskuvat.blogspot.fi/2016/10/vaatimattomuudesta-syntina.html
http://kokonaiskuvat.blogspot.fi/2016/10/luonnonsuojelun-taloudellisesta.html
http://kokonaiskuvat.blogspot.fi/2016/10/lukemisen-tavasta-ja-ratkaisujen.html
http://kokonaiskuvat.blogspot.fi/2016/10/maailman-paras-mutta-missa.html)

Voiko olla, että ulkomaalaisten Suomi-käsitykset ovat usein ihan hataria, silloinkin, jos he ovat opiskelleet suomen kieltä? On suomen kielen kirja ja matkaopas, kenties jokin maininta telkku-uutisissa aina joskus harvoin mistä lienee kaupankäynnistä milloinkin tai tuntemattomista puolueista yms. Matkaopas on kenties vaikka kaikkiin Pohjoismaihin tai koko Eurooppaan ja Suomessa käynytkin on usein tehnyt sen kiertomatkallaan muutamassa maassa. Matkaoppaiden Suomi-kuvaukset ovat siis tärkeitä. Niiden pitäisi olla suomalaisten kirjoittamia, esim. lehdissä keskustellen laadittuja ja sisältää perusasioista suomalaisuuden kuvausta eikä paljon muuta, ilmeisesti selityksin, sillä suomalaiset ovat enemmän järjen vinkkelistä kuin moni muu maa, joka voi olla enemmän tapojaan vaativa, vaikka onhan Suomikin sitä: mm järkevyyttä vaativa ja vastuuntuntoa sekä tervehenkisyyttä.
Eli tekstissä pitäisi mainita Suomen olevan demokratia ja selittää, mitä kansalaisdemokratia on: miten onnistua olemaan demokratiaa kunnioittava. Ja järkevyyteen olisi hyvä ohjata: esim. rakenteet oikein hahmottava maisemakatse. Myös "Elä ja anna toisten elää" sosiaalisen järjestyksen tapana pitäisi selittää: itsekäs saa olla, muttei puuttua epäreilusti muiden elämään, ja tätä on hyvällä ymmärryksellä noudatettava.

* * *

"Hiihtämässä


Olin tänään pitkästä aikaa hiihtämässä, ihan vähän vain ja kehoani kuunnellen. Jälkikäteen lämpimässä villaviltin alla tuli kamalan hyvä olo ja mietin, että tätäkö savonlinnalaisuus juuri kaipaa: mökkeilyn tapaista liikuntaa? http://liikuntaa.blogspot.fi/2016/12/hiihtamassa-pitkasta-aikaa.html Mutta itse asustelen kaupungissa."
 Tässä tuon linkin teksti:
"Hiihtämässä pitkästä aikaa
Kävin tänään hiihtämässä pitkästä aikaa. En ollut saanut aikaiseksi ja niin

ajattelin, että parempi vähän kuin ei ollenkaan. Ja niin hyävnä hetkenä lastasin

sukset sauvoineen olalle ja hiihtosaappaat jalkaan ja läksin viereisen metsikön

luo. Hiihdin sinne tänne lumen peitossa olevien lupiinien ym lomitse jaoli kovin

kaunista ja teki hyvää jaloitella. Edellisestä hiihtokerrasta oli muutama vuosi

aikaa, ja niin kuulostelin liikkeitä: mikä näin vanhempana ja viisaampana olisi

paras tapa liikkua: ei lintassa, ei kireästi vaan lämpöisesti niin kuin hyvää

tekee, välillä vauhtiin innostuen, sitten taas hellittäen, mielitekojani

kuunnellen. Ja kotiin ennen kuin ehdin väsyä ja hiihto muuttua ikävämmäksi tai

kylmä tuntua liikaa. Ulkona lumet suksista ja kotona käperryin viltina lle

kuulostelemaan kehon palautumista kuin saunan jälkeen lämmönsäätelyä, ja niin ehkä

vartin päästä venytellessäni viltin alla tuli kamalan hyvä olo ja olin tyytyväinen,

että tuli lähdettyä ja päätin että toisrtekin olisi kiva, kovin kiva."
http://liikuntaa.blogspot.fi


Luonnossa suunnistamisesta & eksyneille ohjeita   http://eraopasaihe.blogspot.fi/2016/12/luonnossa-suunnistamisesta.html

Opi liikunnalliset lahjat näin!   http://liikuntaa.blogspot.fi/2013/01/liikkumistapaohje.html
(http://liikuntaa.blogspot.fi/2015/06/liikunnan-innon-ja-energisyyden.html
http://liikuntaa.blogspot.fi/2016/06/tavallista-isomman-rasituksen-jalkeen.html)
 

* * *
 Ostoksissa onnistumisesta   http://paratiisiteoria.blogspot.fi/2016/11/ostoksissa-onnistumisesta.html
Rikkaammaksi oppimisesta: rahapuu   http://kokonaiskuvat.blogspot.fi/2016/12/rahapuu-ja-vihreiden-suhde-rahaan.html
http://kokonaiskuvat.blogspot.fi/2016/09/vahemmalla-rahalla-mukavasti-elamisesta.html

* * *




Mitä sitten jää, jos pitää meteliä jostakin? Kai jää se, mistä on pitänyt meteliä, mutta tyypiteltynä versiona, eli ei omanasi vaan tyypillisimpänä mielitekona, jonka voi muistakin kulttuureista löytää. Eli järjen tilalle tulisivat ihmiset, jotka mielellään tokaisevat, että olehan nyt järkeä tai että "olen objektiivinen" eli aika heikkojärkiset järkeen ihastuneet tai mielekkyyksien puutettaan paikkailevat. Eli eivät jäisi ne, jotka vasta pidemmän harkinnan tuloksena tai tavan mukaan mainitsevat järjen tärkeyden. Heidän tyyppistään jäisi kai, jos mainitisi viisauden, elämänviisauden tai hyvän elämän arvona. Toisaalta joihinkin asioihin tulee vastaliike, esim. insinöörijärkeen tai höttöpupun kuuloiseen liian korkealentoiseen. Tai esim. poliisin apua toivoville jokin poliisimaisuus tavanomaisessa mutta jokseenkin maneerimaisessa muodossa muttei kai sen kummempia. Ja kylmän mainitsemiseen tulee viileästä pitäviä helteessä asuvia, kireitä ilmastoinnista pitäviä, flunssaisia ja ilonpilaajia sekä kai naparetkeilijöitä tms ja kai venäläisiä, koska asuvat niin pohjoisessa ja ovatr iso kansa. Eli ei ole maailmalla kylmään liittyvää osaamista vaan vain silmää ihmistyypeille ja tavanomaisille sosiaalisille kuvioille esim. lasten kasvaessa muualla maailmassa. Talven mainitseminen kai onnistuisi paremmin, ja hiihtämisen, arvelisin, kun niihin tulisi vastauksena talvitaitoja osaavia.
Mtes sitten jos mainitsee jotakin kivaa? Silloin se on kai matkailumainos: tulkaa kaikki Suomeen. Tai sitten yritys järjestää sitä heillekin, vaikka asuvat muualla, kuten vaikka ranskalainen kulttuuri Suomessa. Tai sitten se on jotakin, mikä herättää vastaväitteen: ei heillä niin positiivista, kun he asuvat niin kireän ilonpilaajan kylmässä. Tai sitten se menee ohitse, kun heidän ilmastossaan kaivataan ihan erilaisia asioita, ja kulttuurissaan myös ihan jotakin muuta arkeen ja juhöaan. Positiivinen kai mainitsisi jonkin ei-vasrtustetun asian kuin harrastuskerholainen, esim. kuten suomalainen saunan. Ulkomaalaisia on 1000 kertaa enemmän kuin suomalaisia maailmassa, ja niin ei kannata kutsua kaikkia kylään. Pitäisi pikemminkin yrittää olla selvillä koko ajan siitäm iten laajoja ihmisryhmiä, mikin viesti kiinnostaa tai tavoittaa. Usein suomalainen haluaisi asiat laajalle maailmalle hyvin. Ehkei se ole kehitysyhteistyön asia vaan osa suomalaisetn imagoa yms: on suomalaisia vastauksia, joista on jonnekin hyötyä, mutta esim. järkiperusteinen ratkaisu ilman tyylilajia on monelle vaikea tajuta: eikö tyylilajista näe taitotason ja arvot, sosiaalisuuden tyypin yms tärkeää, missä koulu ja yliopisto ovat vain alkeistaso ja elämänviisaus, arki, taide ja uskonto ylempiä tasoja - miten siis kommunikoida ne asiat, jotka ajaisivat liian monet Suomeen? Pitäisikö jonnekin heidän maassaan viestiä, että nämä ovat monia kiinnostavia täkyjä johonkin muuhun hyvää elämää tuomaan? Mutta akateeminen osaa paremmin kuin näyttelijä, ellei näyttelijä ole vanhus. Käykö liian usein niin, että suomalaiset ajatukset kiinnostavat vain niitä, joilla on huonommat rahkeet ajattelussa kuin mikä suomalaiseen keskusteluun osallistumiseen vaadittaisiin, esim. kirjojen lukemiseen yms tavalliseen kaikkien osaamaan? Pitäisikö silloin jokin osa viestiä kuin henkilöhahmotyyppi, vähän kuin mitä koiralle on susi? Ja toisille tahoille taas lyhyt mietelmä tms, joka viestisi paremmalle päälle kuin akateeminen suomalainen?

* * *

Tuli mieleeni, että niin lä'mpimiä vaatteita kuin villalangasta kutomalla tehdään, tarvitaan etenkin Suomen ilmaston tapaisissa. http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2016/12/neulomisesta.html
Myös siksi on hyvä voida tehdä omien mieltymysten ja oman ilmaston vaatimusten mukaisia vaatteita http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2016/03/vaatteiden-ompelemisesta-ilman-kaavoja.html
Samalta suunnalta hiustenleikkuun ohjeeksi kai myös sopiva villakoiran turkinleikkuuohje, oma persoonallinen malli koiran luonteeseen sopiva   http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2015/01/villakoiran-trimmausohje.html missä linkki Sibelius-tyylisten kampauksten ohjeeseen

"21.3.2017   Tässä tuo ohje:
"tiistai 2. elokuuta 2016

Sibelius, ohje

Sibeliuksen syntymän 150-vuotispäivänä viime vuoden joulukuun kahdeksas
kuuntelin radiosta Sibeliuksen musiikkia ja tein tällaiste muistiinpanot:
"* laajempi ympäristö ajateltu
* toimelias liikunnalliseen tapaan
* tunteva sitä ja elämänsisältöä kohtaan
* käytännöllinen ajattelu
* luonnollinen käytännön elinympäristö käytännön askareineen"

Tänään kirjoitin tällaisen:
"Kesän alussa aprikoosinväristä keskikokoista villakoiraani Banjoa trimmatessa tulin miettineeksi, miten opettaa Sibeliuksen musiikin tyyppistä musiikkinäkemystä lähinnä suomalaisille, hiukan myös ulkomaalaisille. Tänään mietin Sibelius-tyylisten kampausten leikkaamista erilaisille ihmisille, musiikin opettamista niin. Ja niin aihe nousi taas pinnalle.
Kohta yksi on luonto ja vuodenajat, joista etenkin maisemat, pikkulinnut (esim. tiaiset) ja säät. Miten luontokontakti ja ulkoilu soivat. Miten vuodenajat ovat profound, syvällisiä ja maisema myös. Miten terveet elämäntavat saavat elämänkokemuksen soimaan.
Lähteä maisemaan, ottamaan kontaktia maisemaan. Tulla viileyden stoppaamaksi tuossa yrityksessä: huomio vuodenaikoihin, säihin, säiden vaatimuksiin, elämisentapojen säätelyyn lämpötilojen yms mukaan -> soiva elämä, maisema profound, elinympäristö maisemassa -> reaaliteetit soivat ja ovat profound, tervettä ikiaikaista elämää, myös ympäristön osalta, kukin asia löytää luonnollisen ikiaikaisen tervehenkisen tuntevan paikkansa kokonaisuudessa kuin parhaan järjen mukaan, kuin metsämaisemaa katsellessa miettiessä.
Löytää itsestään soivuus, tunnelmatajuinen sosiaalisuus, joka on liikunnallinen ja nopsa & kätevä. Löytää lisäksi mm pikkulintujen kautta/avulla musiikin maailma."

Vuiodenajoista kirjoitin pitkästi http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2014/02/vuodenkierto-ja-henkinen-hyvinvointi.html

* * *

21.3.2017   Selventäisiköhän käsitystä luonnon syvällisyydestä kirjoitukseni Kalevalan Joukahaisesta: http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2016/09/kalevala-ja-taito-ja-tunteet.html ?
"
"25.3.2017   Kansallisromanttisella teemalla kun äsken vain jotakin saksin, niin tuli tällainen:

Tuossa tuo tyylin hersyvyys tulee siitä, että jos jossakin meinaa tulla kaavamaista, niin pidempi turkki niille seuduin, eli vapaampaa ja tunteidenmukaisempaa, ja jos jossakin meinaa mennä höttöpupuksi, niin aika paljon lyhyempi turkki niille kohdin. Kansallisromanttisessa taiteessa vapautta oli tunteiden paloon asti, joka puhti käytettiin maailmassa merkityksellisiin suuriin parannuksiin ja hyvään elämään niin kuin ihmisen luonto on ja malliksi muille sopii. Muiden saamisessa mukaan on olennaista, ettei laadi liian suurta taakkaa ja että löytää nuo asiat ihisen luonnosta,sekäettä kasvattaa nuoremman polven kapasiteettia tervehenkisyyden ja terveiuden elämäntapojen avulla, kykyä elää sovussa yhteiskunnassa, kun kullakinon omaa tilaa muttei diktatuuria toisten ylitse epäreilusti."
Maalausaiheiseen blogiini http://akvarelliblogini.blogspot.fi/ lisäsin:
"Tuossa tuo, että miksi meininki ei mene huonosti, kun ihmisille antaa vapautta, niin sivistystä kumminkin edellytetään ja sivistys katsotaan maailmankuvan rakentamiseksi, missä maailmankuva on siis käsitys elinympäristöstä ja sen tärkeistä asioista, ei manipulaation ulkoa luettu viitekehys tai teknisten muistikikkojen lähde. Mietitään sitä,millaista on elää ihmisenä,mikä tuo hyvän elämän, mistä välittää ja mitä tehdä noiden asioiden eteen, ei pakoteta edes koululaisia liikaa, ei hyväksytä palikkajärkisempien jöötä."

* * *

http://eraopasaihe.blogspot.fi/2017/08/ruokaa-nuotiolla-tai-mokilla.html
"En näitä ruokajuttuja niin osaa, mutta tuollaisia yleisempiä taito-ohjeita laadin:

http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2016/04/ruuanlaitosta.html
""Paremman makuista samasta

Kun ruokaa kypsentää tai sen osien määriä arvioi ja on ennenkin tehnyt samaa tai samantapaista ruokaa, niin on tunteenomainen mielikuva siitä, milloin se kypsennettynä tai millä ainemäärillä olisi ollut parhaimmillaan tai juuri tietyntyyppisenä parhaimmillaan. Ja kun ottaa ohjeekseen nuo tunteenomaiset mielikuvat aikamääristä, kypsyysasteista, ainesten määristä, erilaisten elementtuen sopivuudesta yhteen, yms, niin samalla määrällä vaivaa, aikaa, rahaa, aineksia saa parempaa ruokaa."

Vastaavasti jos on muussa taidossa omaa osaamista, niin tunteenomaisten mielikuvien mukaan rytmittäen voi yltää parhaimpaansa."
Terveiden elämäntapojen ohjeistani http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2014/03/terveet-elamantavat.html :
"264. Jos tekee kaavamaisesti yhtä putkea vain, ei ymmärrys kehity yhtä hyväksi kuin monipuolisemmin samaakaan työtä tehden, saati sitten elämäntaidot laajemmin. Siksi olisi hyvä ihan tarkkaan viljellyn perspektiivin sijasta sallia elämänmakuisuutta, jotta näkee, missä mennään, ja jotta taidot kehittyisivät. Siis esim. ruokaa hämmentäessä ei hämmentäisi ihan tasaiseksi asti vaan jättäisi epätasaisemmaksi, työn jälkeä näkyviin, niin että voi sitten esim. huomata, että jos olisin laittanut sakeampaa, niin olisiko maku, näkö ja tuntu ollut parempaa, että on kirjoa ja näkee, missä kohden kirjoa on hyvä, koko ajan oppii jotakin uutta, vaikka muuten ei mitään muuten kuin muistelemalla toisia kertoja ja vertaamalla niihin muististaan, mutta silloin on voinut esim ravinnontarve olla erilainen eri tekemisten, sään ym olosuhteiden myötä."  
"

8.8.2017   Näin elokuussa syntymäpäivänäni huomaan, ettei ole niin helppo juhlia, vaan juhlapäivänä tulee kontakteja etäisempiin ihmisiin omalla lähialueella ja nämä haluavat elää toisin, toisella tyylillä, toisentyyppisellä elämänjärjestyksellä ja lisäksi etäisinä tietävät elämästäni niin vähän ja etäisesti, että tekevät kamalan määrän teknisen oloisia merkintöjä, että nyt on tämä päivä ja tästä etäänpäin he..., ym, mikä vain kuvastelee sitä, etteivät he tiedä niin paljoa, että voisivat tehdä sen rehevämpää kuvaa itsellen aihepiiristä, jonka kanssa ovat joutuneet tekemisiin. olen huomannut, että useasti juhlapäivästäni ei tule kohokohta, esim. jos syön jotakin herkkua, niin se ei maistu hyvältä edes sen vertaa kuin tavallinen herkunpuoleinen ruoka tavallisena päivänä. Samoin lahjojen kanssa käy vähän että niin joo juu onhan se, mutten niissäkään koskaan onnistu, kuin korkeintaan jälkikäteen pidän. Mutta sen sijaan jos tekee jotakin hyvänpuoleista tavallista muttei paljoa, niin se sujuu, esim. herkkuna vaniljajäätelö mutta tavallista vähemmän ainakin alkuun. Kai asioita pitäisi juhlapäivänäkin rakentaa niin kuin tavallisestikin, eikä vain oelttaa niiden tulevan etukäteisvalmistelun mukana. Usein asiat, tuotteet jne eivät ole hyviä ihan miten vain lähestyttyinä  vaan jotenkin niiden tenhoon upoten, ja juhlapäivänä voi olla varattu juhlimiseen eikä uuden ehdoilla uuteen lähtemiseen, jollei ole kovin kiehtovaa. Ehkäjuhlapäivänä tarvitsisi tyytyä vanhaan mukavaan mekkoon ja sitten jos on jotakin muiden valmistamaa, muiden, jotka jaksavat keskittyä, kuten vaikka konserttiin lähtö, niin sinne voi pukeutua parhaimpiinsa. Mutta juhlapäivänä on uisen hyvä miettiä tulevaa hienojen arvojen valossa, joitakin henkeviä suuntalinjoja, jotka ovat niin korkealentoisia, ettei sinne tavallisesti uskallaudu, ja tehdäniin jonkin hienon taiteen siivillä tms esim. kirjallisen tai vuosikymmeniä vanhemman elämänviisaan esikuvan kantamana, ja kirjata ylös, kenties kuva ja muutama sana, päiväys ja paikka, nimi.
Lasten( ja lemmikkieläinten) iät olisi hyvä mainita ääneen, jotta päsevät mukaan, saadaan aikaperspektiiviä ja pääsevät miettimään oman elämänkokemuksensa valossa aihepiiriä.

16.8.2017   Katselin tässä musiikkivideota Kulkurin valssi, missä Tauno Palo lauloi. Siinä tunnuttiin esittävän, että jso suomalainen esittäisi naapurikansojen ihmisiä omast aperspektiivistään ne taidpt poimien, niin näkyisikö, että suomalainen on komea? Mutta sehän tuhoaisi suomalaisen kulttuurin, olisi omasta kulttuurista luopumista vähemmän taitavien kulttuurien taitotason omaksuen. Sen sijaan, jos tiputtaisi alemmille taitotasoille juttelun pakon pois ja pitäytyisi siihen, mikä on hyvälaatuista ja saa meiningin hyvälle tolalle, esim. että viulua soitetaan hyvällä tavalla näin, samalla elämänviisaasti ollen eikä kaavamaisesti, tai että hyvä liikunnallinen liikkumistapa on tämä ja hetken vire, tunnelma ja mieliteot, joiden mukaan liikkua, ovat tässä nämä ja niiden mukaan liikun,llen mm tervehenkisen sosiaalinen, suomalaisittain yhteiskunnan jäsen, elämänviisaasti eläen. Niin eikö se olisi samaan aikaan sekä näyttävää ett' hyvälaatuista ja elämänviisasta, siis sitä, mitä etsimme!
(28.8.2017   Onkohan tuo laulu sävelmältään alunperin itävaltalainen? Pohdin aihetta terveiden elämäntapojen ohjeideni kohdassa 274.)

30.11.2017   Tuosta "Suomi 100 vuotta" unohtuu helposti se, että juuri Suomen valtion itsenäisyys sata vuotta, vaikka suomalaiset ovat kansakuntana vanhempi, on mm 1800-luvun taide, historia erillisenä kulttuurillisena alueena mm Ruotsin vallan alla ja sitten on kulttuurin juuret metsissä, vanhassa suomalaisessa elämäntavassa viisauksineen ja Kalevala, joka lienee kamalan vanha, silti aidointa suomalaisuutta - Onko Suomi jo tuhat vuotta vanha, tai vanhempikin... ? Kalevala on päältä katsoen vain runoelma, mutta sitten jos lähtee analysoimaan, niin siinä on viisastuttavan tyyppinen luontosuhde, joka on vuosisadat, vai tuhannet?, tuonut suomalaisille viisautta ja elämänviisautta, jotka vielä tänä päivänäkin ovat suomalaisten tunnusomainen piirre, suomalaisten vahvuus yli muiden kansakuntyien, ainakin useimpien. Onko siis Suomi kovin vanha? Tekisi mieli kääntää Kalevalaa juuri tuon viisauden oppimisen osalta englanniksi, jotta ulkomaalaisetkin oppisivat moisen viisauden määrän, laatutason, johon usein vain Suomessa ylletään. Tämän blogin englanninkielisessä versiossa sitä yritinkin. Ettei olisi pelkkä runoelma tai taru, heliseviä sanoja, vaan voosauden oppikirja, millä kasvattaa nuoremmat sukupolvet fiksuiksi, elämää ja maailmaa ymmärtäviksi, terveellä tavalla eläviksi. Mutta onko tuo viisaus sellaista, että se edellyttä paitsi luotnsuhteen, myös Suomen ilmaston, kuinka se kysyy kanttia ja kasvattaa tiettyihin vahvuuksiin, mutta onko sekin vain suomalainen tapa elää näin kylmä ilmasto neline vuodenaikoineen, vai onko se näiden leveysasteiden yhteisen kantin, yhteisen viisauden määtän lähde?

2.12.2017   Nyt jo alkaa tuntua siltä, että itsenäisyyspäivä lähenee ja jää miettimään, että mitä pitäisi tehdä, kuinka satavuotista itsenäisyyttä juhlia. Mutta tämä on kai tiedotusluonteinen juhla Suomesta kiinnostuneiat varten eikä kamalasti suomalaistern omakseen tuntema juhla-ajankohta. Suurin osa Suomesta kiinnostuneita lienee niitä, jotka eivät tiedä Suomesta melkein mitään (tai sitten ovat itse suomalaisia), ja niin itsenäisyyspäivän seutua pitäisi kai viettää kertomalla perusasioita Suomesta, ottamalla ne teemakseen: "Suomi on kovin pohjoinen maa. Niin, kiinnostavaa: Suomi on hyvin pohjoinen maa, jossa ilmasto on tärkeää ottaa aina huomioon. jne"  yms, luulisin. Toisaalta olisi hyvä jotenkin itse itsenäisyys päivää juhlia jotenkin juhölavasti, jotta kommunikoituu, että suomalaiset arvostavat maataan ja kulttuuriaan.

6.12.2017   Itsenäisyyspäivä, Suomen valtion itsenäisyys 100 vuotta!
Sytytin kynttilän kolmen aikoihin.

 * * *

6.12.2019   Tänä vuonna Suomi täyttää 102 vuotta. Niin itsenäisyyspäivänä kuin muulloinkin, iso osa asioista, joihin kaipaisi korjausta, on ulkomaalaista vaikutetta jostakin, mitä pidetään ihan hyvänä tai hienona, niin kuin vaikka heidän itsenäisyyspäivästään, luulen,monista ulkomaista. Suomessa ilmasto pakottaa vaihtamaan koko ajan lämpötaloutta, esim. pukemaan villapaidan tai villasukat ja taas joskus ottamaan ne pois. ja eletään maisemassa, on aika avaraa ja aika valoisaa, kun ihmiset ovat liikkeellä, ja niin ihmiset ovat asioita tosta noin vain heti huomioon ottavia ja maiseman verran ongelmattomasti hahmottavia, ja niin moni asia on hyvällä tolalla tavalla, joka olisi hankalaa tai mahdotonta tropiikin helteessä. Sampoin ihmiset ovat ymmärtäneet useaimpien yhteiskunnan järjestelyiden ym kulttuurin piirteiden perustelut, ja niin meininki on allekirjoitetumpaa kuin monessa maassa, jotenkin vapaamuotoisesti toimivaa, mikä kai merkkaa sitä, että itsenäisyyspäiväkin on aika ongelmaton noin kansainvälisesti arvioiden Suomessa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Terveet elämäntavat ja terveellä tavalla tekeminen, soivan elämänkokemuksen ohjeita - Tärkeä mutta kovin pitkä

Näitä terveiden elämäntapojen ohjeita tuli kovin monta, ja niin niiden opetteleminen ei varmaankaan käy isoina juttuina vaan vaikkapa muutama (esim. viisi) kerrallaan pikku jippoina, jotka muun muassa on hyvä osata kaiken muun elämän ja osaamisen lisänä, kuin joltakin lehden palstalta aina silloin tällöin. (English translation of some 150 point of these at http://finnishskills.blogspot. fi/2015/11/healthy-ways-of- living.html ) Terveisiin elämäntapoihin kuuluvat myös tervehenkiset tekemisentavat, joista tässä paljon. Näiden ohjeiden lukemisen luulisi tekevän liikunnan aloittamisen vähemmän hankalaksi. Varsinaisesta liikunnan aloittamisesta olen laatinut ohjeen http://kokonaiskuvat.blogspot.fi/2017/01/liikuntaa-vihreille.html Aiankin pääkaupunkiseudulla ihmisillä oli paljon hyviä elämänohjeita ja kokemuksia itseltä tai tuttavilta nuorten aikuisten elämien tavallisista terveisiin elämäntapohin liittyvistä kysymyksistä. Niitä oli jokaisella omansa, tässä minun versioni, mutta kann...

Neljä vuodenaikaa : Vuodenaikojen elämisen ohjeita (pitkä, hyvin tärkeä Suomessa)

Vuodenkierto ja henkinen hyvinvointi  (pitkästi) Neljä vuodenaikaa: Kevät, Kesä, Syksy ja Talvi.  Monet kaipaavat vuodenaikojen elämisen ohjeita. Ole ystävällinen ja suosittele tätä tekstiä muillekin!   Lämmittelyohjeita pitkästi http://opisuomalaisuus.blogspot.com/2015/01/viileaan-sopeutuminen.html   English translation of this long text about living the four seasons is at http://finnishskills.blogspot.com/2014/11/living-with-seasons.html Tässä suomenkielisessä versiossa on ollut tietokoneongelmia. Jos haluat kopioida koko tekstin, valitse alusta pätkä, paina shift-näppäin alas, mene vieritinpalkista loppuun ja paina kursori tejkstin loppuun, niin koko teksti tulee valittua. Siutten sen voi kopioida tavalliseen tapaan. On myös mahdollista sivulla ollessa ihan vain painaa "tallenna", niin selain tallentaa koko sivun, tyyelineen ym, ja sitä voi myöhemmin lukea internetselaimella, vaikkei olisi netissä. Tekstiin tulee vielä lisäyksiä. Nyt, vuonna 2019, vuod...

LÄMMITTELYOHJEITA, lämmönsäätelyohjeita ja talviulkoiluohjeita (noin 200 kpl Hyvin tärkeä Suomessa)

Neljä vuodenaikaa: Kevät, Kesä, Syksy ja Talvi.  Nämä ovat aika tavallista suomalaista lämmittely- yms osaamista ja kiinnostanevat etenkin flunssaisia ja niitä, joiden ilmasto-osaaminen on heikko, (esim. tropiikista muuttaneita Heille kai kaksi ohjetta olisi tärkeää opetella: 1) ympäröivälle ilmalle ei saa pitää ollenkaan seuraa, ja 2) mallin ottaminen lappalaisista.). Nämä yli 150 kohtaa on siis kaikkien Suomessa osattava, jotta voisivat elää Suomen ilmastossa. Nämä eivät ole mitään edistynyttä ilmasto-osaamista. Lue alusta edes muutama kohta ja opettele ne ensin, niin siinä on jo useimmat tavallisimmat ohjeet. 0. Peruslähtökohta Lisään tähän näin jälkikäteen, yli sata lämmittelyohjetta laadittuani, että peruslähtökohta Suomessa kaikille on, että Suomessa voi kuolla kylmyyteen, myös sisätiloissa, ja myös kesällä .  (Näin suomalaiset tämän miettivät ja lisäävät, että täytyy varoa, ettei itselle vain käy niin. Mutta siis pakkasilla, jollei ole riittäviä talviulkoilun taitoja,...